Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 07. 03.

Bozótvágó késekkel gyilkolják a kisebbségeket

2016. 07. 03.

Ismét támadás érte egy vallási kisebbség tagját Bangladesben: ismeretlenek egy hindu templom egyik dolgozóját kaszabolták halálra – közölte pénteken a rendőrség és helyi tisztségviselők. Az államhatalom saját politikai ellenfeleire mutogat, hogy fenntartsa a gazdasági konjunktúrát és kezében tartsa a kormányrudat.

A legutóbbi áldozatot, a 45 éves Sajmanonda Daszt a fővárostól, Dakkától 300 kilométerrel délnyugatra található Jenaida körzetében ölték meg. A férfi éppen a reggeli imádságra tett előkészületeket a templomnál – egyebek mellett virágot szedett –, amikor három motorkerékpáros fiatal férfi bozótvágó késekkel megölte, majd elmenekült. Egyelőre nem tudni a gyilkosság okát, és a történtek miatt még senkit nem vettek őrizetbe.

A többségében muszlimok lakta, 160 millió lakosú Bangladesben az utóbbi időben megszaporodtak a vallási kisebbségek tagjai és a liberális aktivisták elleni halálos támadások, tavaly február óta legalább harminc emberrel végeztek ismeretlenek. Az erőszakcselekmények egy részét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, de a bangladesi kormány tagadja, hogy a dzsihadista szervezet jelen lenne az országban, s a támadásokat a helyi szélsőségeseknek tulajdonítja.

Elemzők szerint azonban ez főként játék a szavakkal. Az országot az Awami Liga nevű szekuláris, az üzleti érdekeket előtérbe helyező párt irányítja, amely kiváló kapcsolatokat ápol a hatalmas szomszéddal, Indiával. Banglades első számú célja, hogy a túlzsúfolt ország gazdaságát sikerrel igazgassa, amely elsősorban a textilipart jelenti, ugyanis ebből származik az export nyolcvan százaléka. Ennek érdekében visszafog minden veszélyesnek tekintett mozgalmat, így a Bangladesi Nemzeti Pártot (BNP) is.

A BNP a 2014-es parlamenti választásokat bojkottálta az általános csalások miatt, így jelenleg egyáltalán nincs parlamenti képviselete, miközben az ország második legnagyobb pártjáról van szó. Az ellenzék szerint az Awami Liga célja, hogy leszámoljon ellenfeleivel.

A hatóságok júniusban több ezer embert vettek őrizetbe, köztük az említett gyilkosságok feltételezett felelőseit. Utóbbiak többsége az iszlám jog, a saría bevezetéséért küzdő Dzsamaat-ul-Mudzsáhidín Banglades nevű, betiltott csoport tagja.

A támadók elleni hajtóvadászat azonban a politikai mozgalmakat is sarokba szorítja, olyannyira, hogy a Human Rights Watch jogvédő szervezet Bangladest egyenesen diktatúraként emlegeti. Ám az ország látványosan fejlődik, csökken az államadósság és a munkanélküliség.

Sejh Haszina miniszterelnök úgy véli, ha a gazdaság működik, akkor az emberek nem ágálnak a zavaros hátterű ellenzéki pártok ellen.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑