Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2019. 04. 05.

Brit bevándorlás: keresztény üldözötteket elutasítanak, muszlim szélsőségeseket befogadnak

2019. 04. 05.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a keresztény üldözötteket a muszlimok kárára diszkriminálják a brit bevándorlási hatóságok. Az elmúlt időszakban két iráni keresztényt teljesen nevetséges indokokkal utasítottak el, míg a muszlim szélsőségeseknek nagyon könnyen adnak vízumot és menedékjogot is a szigetországban. Mindennek a hátterében az állhat, hogy a brit hatóságok az országban lévő egyre nagyobb létszámú muszlim kisebbség miatt nem mernek olyan döntéseket hozni, ami sértheti az érzékenységüket.

Az elmúlt hetekben a nyugati sajtóban vezető téma volt, hogyan is kell eljárni azokkal a személyekkel szemben, akik korábban az Iszlám Állam nevezetű terrorszervezet kötelékében harcoltak, majd pedig most szeretnének visszatérni valamelyik nyugat-európai országba. Az érintett államok válasza meglehetősen sokrétű volt, így
például a bevándorláspárti svéd baloldali kormány tárt karokkal várja a harcosokat,
míg Nagy-Britanniában több személytől is elvették az állampolgárságot. Joggal merül fel a kérdés, hogyan bánnak az érintett államok azokkal, akik üldözött keresztényként próbálnak menedéket kérni?

Botrányos indoklás

Nagy-Britanniában legutóbb két kereszténynek a menedékkérelmét utasították el arra hivatkozva, hogy a Bibliából erőszakos részeket idéztek, és ebből a hatóságok azt a következtetést vonták le, hogy így kívánnak majd élni a szigetországban. A két személy korábban muszlim volt, és ezt követően tértek át a keresztény hitre Iránban. Az iszlám országból azonban emiatt menekülniük kellett, így kerültek a brit hatóságok elé. Nathan Stevens, aki az egyik keresztényt képviselte a menekültügyi eljárás során, teljesen megdöbbent az indokláson, aminek eredményeként megtagadták a menedékjogot az üldözött keresztényektől. Az ügyvéd teljesen érthetetlennek nevezte, hogy
egy kormánytisztviselő hogyan teheti azt meg, hogy a Bibliából kiragadott részletek alapján ítéli meg a menedékkérő későbbi tevékenységét.

A másik esetben is teljesen mondvacsinált okra hivatkozva utasították el a brit hatóságok a menedékkérelmet. Mindezek a példák jól mutatják azt, hogy a brit belügyminisztérium egyre inkább keresztényellenes ideológia hatása alatt áll. Egyre gyakoribb az is, hogy a közel-keleti keresztények Nagy-Britanniába való belépését megtagadják a hatóságok, így például egy Irakban élő apáca szerette volna meglátogatni a rokonát, de nem kapott brit vízumot.

Diszkriminálják a keresztényeket

Mindezek mellett arra is volt példa Nagy-Britanniában, hogy egyszerűen kiutasították a már korábban befogadott keresztény üldözöttet. A 41 éves Asher Samson már 15 éve élt a szigetországban, miután a hatóságok visszaküldték Pakisztánba, ahol súlyos életveszélynek van kitéve a férfi. Egyelőre bujkálnia kell, és a családjával sem tud találkozni, mivel minden bizonnyal azonnal megölnék a pakisztáni muszlim szélsőségesek, ha elkapnák a keresztény férfit.

Egy Nagy-Britanniában működő civil szervezet nemrégiben tette közzé, hogy  a belügyminisztérium 2017-ben 4850 szíriainak adta meg a menedékjogot, közülük azonban csupán 11 keresztény volt.

A civil szervezet szerint mindezek a számok azt mutatják, hogy diszkriminálják a keresztény menedékkérőket a muszlimok kárára. Ezek az adatok annak fényében árulkodóak igazán, ha azt a tényt vesszük alapul, hogy Szíria lakosságának közel 10 százaléka keresztény, ráadásul az Iszlám Állam leginkább a keresztényeket üldözte a közel-keleti országban. Ehhez képest szinte elenyésző a keresztény menedékkérők megjelenése Nagy-Britanniában.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Origo.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑