Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 05. 23.

Brit gyártású, betiltott kazettás bombákat találtak egy jemeni faluban

2016. 05. 23.

Tiltott fegyvernek számító, brit gyártású kazettás bombákat talált az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet a polgárháború és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség bombázásai sújtotta Jemenben, a szaúdi határhoz közeli egyik faluban.

Az AI közlése szerint a megtalált, fel nem robbant tölteteket a brit Hunting Engineering nevű vállalat gyártotta még a hetvenes években. A brit hírportál szerint az AI felfedezése megerősíteni tűnik azt, hogy a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozó Szaúd-Arábia gépei nemzetközi egyezmény tiltotta lőszereket vetettek be jemeni célpontjaik ellen. Igaz, az egyezménynek Szaúd-Arábia és Jemen nem részese.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet. A brit cég bombái 147 töltetet tartalmaznak.

A The Independent írása szerint a Szaúd-Arábiával határos, északnyugat-jemeni Haddzsa tartomány egy falujában a civilek arról számoltak be az AI-nak, hogy kénytelenek voltak maguk eltávolítani a nem felrobbant tölteteket, mert féltették gyerekeik, illetve haszonállataik épségét. Egy kecskepásztor a szaúdi határtól mintegy 10 kilométerre lévő faluban azt mondta, hogy a szomszédos területen “bombák lógnak a fákon”.

A The Independent rámutatott arra is, hogy a vahhábita királyság rengeteg Tornado típusú harci repülőgépet vásárolt Nagy-Britanniától, illetve brit személyzet vesz részt a pilótaképzésben és a gépekkel kapcsolatos teendők ellátásában.

Az AI szerint nagy a valószínsége annak, hogy a kazettás bombákat a brit gépekről dobták le Jemenben, és akár a szaúdiakat segítő brit személyzet is szerepet játszhatott a tiltott fegyverek bevetésében.

A brit külügyminisztérium egy szóvivője közölte: az Egyesült Királyság nem tagja a Szaúdi-Arábia vezette koalíciónak, a brit személyzet nem vesz részt a légicsapások végrehajtásában, a jemeni műveletek irányításában vagy a célpontok kiválasztásában, valamint nem játszik szerepet az utóbbi döntéshozatali folyamatában.

Kazettás bombák bevetéséről a jemeni konfliktusban már korábban is érkeztek jelentések. Az év elején a jemeni hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították és ezáltal gyakorlatilag kiutasították az országból az ENSZ helyi emberi jogi irodájának vezetőjét, miután a vezetése alatt álló iroda munkatársai a tiltott lőszerek bevetésére utaló “aggasztó jelentésekről” írtak.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a síita húszi lázadókat a délnyugati országrészből.

Az országot sújtó polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az “arab tavasz” folyományaként elűzték Ali Abdalláh Száleh elnököt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑