Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 12. 07.

Brit Iszlamista terroristák akarták megölni Mayt

2017. 12. 07.

Ezúttal Theresa May életére törtek volna nagy-britanniai iszlamisták. Bár a merényletet még időben megakadályozták, egy friss jelentés ismét rámutatott: a brit elhárítás gyakorlatilag a lehetetlennel küzd, hiszen terroristajelöltek tízezrei élnek a szigetországban.

Rács mögött marad az a húszéves, bangladesi származású brit férfi, aki Theresa May brit miniszterelnök ellen tervezett merényletet.

Naa’imur Zakariyah Rahmant november végén vették őrizetbe a terrorellenes egységek, ugyanis bombatámadást készített elő a Downing Street biztonsági kerítése ellen, hogy ezután a 10-es szám alatt lakó Theresa May életére törhessen.

Sajtóforrások szerint egyelőre nem világos, hogy Rahman robbanómellény segítségével vagy pusztán késekkel akarta meggyilkolni a brit kormányfőt, mindenesetre valószínű, hogy a merénylet kudarcra volt ítélve, hiszen a miniszterelnöki hivatal állandó rendőri megfigyelés alatt áll, a Downing Street biztonsági kerítését pedig robbanásállóra tervezték.

A terroristajelölt tegnap másodmagával jelent meg a londoni Westminster kerület illetékes bírósága előtt, ahonnan a londoni központi büntetőbíróság elé utalták az ügyét, adta hírül a távirati iroda. A második, sajtóinformációk szerint Mohammad Aqib Imran névre hallgató férfit szintén terrorcselekmény előkészítésével vádolják, továbbá feltételezhető, hogy a közeljövőben Líbiába akart szökni. A magát pakisztáni származásúnak valló Imran már megtette a szükséges előkészületeket, hamis útlevelet és elegendő készpénzt szerzett magának, illetve az interneten kutatott szélsőséges tartalmak után, írta a BBC.

Rahman és Imran csak cseppek a tengerben, hiszen az Egyesült Királyság valószínűleg hemzseg a potenciális terroristáktól. Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) első embere tegnap arról tájékoztatta a londoni kabinetet, hogy az MI5 kilenc terrorcselekményt akadályozott meg az utóbbi tizenkét hónapban. Mint ismert, számos alkalommal nem voltak ennyire szerencsések: idén március és június között négyszer csaptak le iszlamisták a szigetországban, összesen 36 emberrel végeztek, több mint kétszázat pedig megsebesítettek.

A brit terrorelhárítás munkáját hivatott vizsgálni az a jelentés, amelyet szintén a napokban hoztak nyilvánosságra, és amely rávilágít a nyomozók potenciális hibáira. Jelentős visszhangot kapott a 61 oldalas dokumentumnak a manchesteri terrortámadásra vonatkozó része, ugyanis kiderült, hogy a 22 ember – zömében tinédzserek – haláláért felelős Salman Abedi már a merénylet előtt a terrorelhárítás látókörébe került. – Egy május 31-i ülés foglalkozott volna mélyrehatóbban többek között Abedi ügyével – idézi a jelentést a The Telegraph, hozzátéve, hogy a terrorcselekmény kilenc nappal a beharangozott ülés előtt történt.

– Elképzelhető, hogy a manchesteri támadás megakadályozható lett volna, ha másképp alakulnak a dolgok – olvasható a jelentésben. Bár a brit elhárítás hatékonysága valóban kifogásolható (hat terrorista közül három ismert volt a hatóságok előtt), érdemes megjegyezni, hogy a nyilvánosságra hozott adatok szerint Abedi csak egy volt a húszezer, további vizsgálatot igénylő gyanús személy közül. A terrorjelentés összegzése is erről tanúskodik, ugyanis leszögezi: a nagy-britanniai merényletkísérletek javát így is sikerül megakadályozni.

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett egy tegnapi interjúban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője is. Hans-Georg Maa­s­sen szerint előfordulhat, hogy olyan emberek követnek el merényletet, akiket ismernek a nemzetbiztonsági szolgálatok. Maassen kiemelte, hogy csaknem 1900 főre bővült az iszlamista terrorizmus úgynevezett potenciális toborzási bázisa, tehát az a kör, amelyből kikerülhetnek újabb lehetséges terroristák vagy támogatóik.

Magyar Idők – Judi Tamara

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑