Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 12. 15.

Brutális erőszakról mesélnek Aleppo lakói (videó)

2016. 12. 15.

Aleppo felszabadításához közelítve egyre több “nyugatra menekült” lakos mer beszélni az elnyomás alatti korszak brutális történeteiről. Az átmenekült családok és a szabadúszó újságírók brutális verésekről és halálos fenyegetésekről számoltak be, és arra is fény derült, hogy sok lakó miért nem meri elhagyni a romos keleti városrészt – írja a Sputnik News.

aleppo-katonak

A kormányerők katonái mutatják a győzelem jelét Aleppo keleti részében (MTI/EPA/SANA)

Szerdán azonban folytatódtak a harcok a két éve elnyomás alatt tartott szíriai városban, ahol az elmúlt nap alatt közel hatezer lakos menekült át a nyugati városrészbe a számukra kialakított humanitárius folyosón. De a felszabadított lakók problémáinak még koránt sincs vége.

Ez volt az utolsó esélyünk

A kelet-aleppoi lakosok közül sokan évek óta most beszélhetnek először nyíltan az iszlamisták által elkövetett borzalmakról. A Sputnik Arabicnak nyilatkozó egyik lakos arról mesélt, hogy “a legtöbb aleppoi azért maradt a városban, mert az iszlamisták megfenyegették őket, hogy megcsonkítják vagy megölik őket, ha megpróbálnak elmenekülni”. Hozzátette: ő is jelen volt, mikor elkapták és megverték azokat, akik a biztonságos, nyugati városrészbe próbáltak meg átszökni.

aleppo-civilek

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen szíriai civilek hagyják el Aleppó város keleti negyedét 2016. december 7-én (MTI/EPA/SANA)

A szíriai kormányerők novemberi előretörése alatt tömegesen menekült ki Aleppoból a város 130 ezer foglya. Az élő pajzsként használt emberek a felszabadítás hírére felbátorodtak, és már fogvatartóiktól való félelem sem tudta őket visszatartani.

A kivándorló tömegről a szíriai televízióban is közöltek felvételeket. Egy kormánypárti aktivista elmesélte az SANA-nak, hogy a tömegben főként gyermekek, nők és idősek vannak, akik a végkimerülés határán állnak.

A videót a képre kattintva lehet megtekinteni

Sokan ezért nem mernek átmenekülni a nyugati városrészbe

De a helyzet ennél sokkal bonyolultabb – mesélte Alaa Ebrahim szabadúszó szíriai újságíró, aki vasárnap ért vissza Aleppoba. Szerinte sok lakó azért nem mer átmenni a kormány irányította nyugati városrészbe, mert az iszlamisták ellopták az irataikat. Ezek az emberek nem hajlandóak csatlakozni a többiekhez, mivel attól félnek, hogy rögtön őrizetbe veszik őket.  Az újságíró szerint az iszlamista parancsnokok az ellopott igazolványokkal már észrevétlenül átjutottak a kormánycsapatok ellenőrzőpontjain.

Biztonságban vannak, de még nem mernek beszélni

Az elmúlt három hét alatt elmenekült 130 ezer “keleti” lakó nagy része már a biztonságos nyugati területen él. A legtöbben a kormány által épített átmeneti szálláson alszanak, mások megtalálták a családtagjaikat, és hozzájuk költöztek.

A felszabadítóikkal kapcsolatban viszont szinte semmit sem mesélnek – mesélte az újságíró. Ezek az emberek évekig éltek az iszlamisták uralma alatt, ahol brutális büntetés várt rájuk, mikor ellentmondtak a hatalomnak. Miután megérkeztek a kormány uralta városrészbe, egyértelmű, hogy nem fogják kritizálni az új vezetőséget. A legtöbben az iszlamistákról sem mesélnek, legfeljebb annyit, hogy ellopták a civileknek küldött nemzetközi segélyszállítmányokat, és saját családjuk között osztották szét.

Azok a lakók, akik biztos távolságot tartottak az iszlamistáktól, sokszor belehaltak az éhségbe. Aki ellentmondott nekik, azt megverték. Ha valakinek nem volt pénze, az iszlamisták megtalálták a módját, hogy kizsákmányolják. Miután ezek az emberek átjöttek a nyugati területekre, megkapták az esélyt arra, hogy valahogy helyrehozzák kisiklott életüket – mesélt Ebrahim a változásokról és a lakók reményeiről.

sziriai-katona-aleppo

A Szíriai Arab Hadsereg egyik katonája cipel egy sebesült nőt a felkelőktől visszafoglalt egyik aleppói negyedben december 12-én (MTI/EPA/SANA)

Azok a lakók, akik a borzalmakról mesélnek neki, nem szíriai vagy orosz támadásokról számolnak be, hanem az iszlamisták brutalitásáról.  Mikor a Szíriai Arab Hadsereg betört a városba, hogy kiszorítsa az iszlamista lázadókat, sok családnak megengedték, hogy saját házukban vészeljék át a harcokat.

A lakók szerint sokkal kevesebb “lázadói lendület” van a kelet-aleppoiakban, mint ahogy azt a nemzetközi sajtó gondolja. A lázadó fegyveresek és családjuk sokszor fenyegetés hatására álltak át az ellenséghez, mások rájöttek, hogy éhen halnak, és voltak olyanok, akikben egy nap tudatosult, hogy egyszer úgyis eljönnek a felszabadítók, így a legfontosabb dolguk a csonkítás vagy a halál elkerülése.

De akkor kinek lehet hinni?

De a szóbeszéden kívül bizonyítékokkal senki sem tud szolgálni, és így nagyon nehéz eldönteni, hogy ki cselekedett önszántából, és ki döntött külső kényszer hatására. Sok bosszúéhes átmenekült lakó állítólag arra biztatja a hadsereget, hogy minél hamarabb végezzenek a lázadókkal. Mások arra panaszkodnak, hogy a szíriai kormány letartóztatja a felkelőknek kikiáltott aleppóiakat. De az ostromlott városban nehezen jutnak el a tudósítók, így dokumentumok és bizonyítékok nélkül elhamarkodott döntés lehet farkast kiáltani.

Hétfő éjjel győzelmi ünnep volt a háború sújtotta Aleppoban. A Szíriai Arab Hadsereg szinte az összes lázadók irányította területet elfoglalta, és Assad szíriai elnök is kijelentette, hogy “komoly lépést tettek a válság megoldásának ügyében”.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Sputniknews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑