Lapszemle

2016. 12. 15.

Brutális erőszakról mesélnek Aleppo lakói (videó)

Aleppo felszabadításához közelítve egyre több “nyugatra menekült” lakos mer beszélni az elnyomás alatti korszak brutális történeteiről. Az átmenekült családok és a szabadúszó újságírók brutális verésekről és halálos fenyegetésekről számoltak be, és arra is fény derült, hogy sok lakó miért nem meri elhagyni a romos keleti városrészt – írja a Sputnik News.

aleppo-katonak

A kormányerők katonái mutatják a győzelem jelét Aleppo keleti részében (MTI/EPA/SANA)

Szerdán azonban folytatódtak a harcok a két éve elnyomás alatt tartott szíriai városban, ahol az elmúlt nap alatt közel hatezer lakos menekült át a nyugati városrészbe a számukra kialakított humanitárius folyosón. De a felszabadított lakók problémáinak még koránt sincs vége.

Ez volt az utolsó esélyünk

A kelet-aleppoi lakosok közül sokan évek óta most beszélhetnek először nyíltan az iszlamisták által elkövetett borzalmakról. A Sputnik Arabicnak nyilatkozó egyik lakos arról mesélt, hogy “a legtöbb aleppoi azért maradt a városban, mert az iszlamisták megfenyegették őket, hogy megcsonkítják vagy megölik őket, ha megpróbálnak elmenekülni”. Hozzátette: ő is jelen volt, mikor elkapták és megverték azokat, akik a biztonságos, nyugati városrészbe próbáltak meg átszökni.

aleppo-civilek

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen szíriai civilek hagyják el Aleppó város keleti negyedét 2016. december 7-én (MTI/EPA/SANA)

A szíriai kormányerők novemberi előretörése alatt tömegesen menekült ki Aleppoból a város 130 ezer foglya. Az élő pajzsként használt emberek a felszabadítás hírére felbátorodtak, és már fogvatartóiktól való félelem sem tudta őket visszatartani.

A kivándorló tömegről a szíriai televízióban is közöltek felvételeket. Egy kormánypárti aktivista elmesélte az SANA-nak, hogy a tömegben főként gyermekek, nők és idősek vannak, akik a végkimerülés határán állnak.

A videót a képre kattintva lehet megtekinteni

Sokan ezért nem mernek átmenekülni a nyugati városrészbe

De a helyzet ennél sokkal bonyolultabb – mesélte Alaa Ebrahim szabadúszó szíriai újságíró, aki vasárnap ért vissza Aleppoba. Szerinte sok lakó azért nem mer átmenni a kormány irányította nyugati városrészbe, mert az iszlamisták ellopták az irataikat. Ezek az emberek nem hajlandóak csatlakozni a többiekhez, mivel attól félnek, hogy rögtön őrizetbe veszik őket.  Az újságíró szerint az iszlamista parancsnokok az ellopott igazolványokkal már észrevétlenül átjutottak a kormánycsapatok ellenőrzőpontjain.

Biztonságban vannak, de még nem mernek beszélni

Az elmúlt három hét alatt elmenekült 130 ezer “keleti” lakó nagy része már a biztonságos nyugati területen él. A legtöbben a kormány által épített átmeneti szálláson alszanak, mások megtalálták a családtagjaikat, és hozzájuk költöztek.

A felszabadítóikkal kapcsolatban viszont szinte semmit sem mesélnek – mesélte az újságíró. Ezek az emberek évekig éltek az iszlamisták uralma alatt, ahol brutális büntetés várt rájuk, mikor ellentmondtak a hatalomnak. Miután megérkeztek a kormány uralta városrészbe, egyértelmű, hogy nem fogják kritizálni az új vezetőséget. A legtöbben az iszlamistákról sem mesélnek, legfeljebb annyit, hogy ellopták a civileknek küldött nemzetközi segélyszállítmányokat, és saját családjuk között osztották szét.

Azok a lakók, akik biztos távolságot tartottak az iszlamistáktól, sokszor belehaltak az éhségbe. Aki ellentmondott nekik, azt megverték. Ha valakinek nem volt pénze, az iszlamisták megtalálták a módját, hogy kizsákmányolják. Miután ezek az emberek átjöttek a nyugati területekre, megkapták az esélyt arra, hogy valahogy helyrehozzák kisiklott életüket – mesélt Ebrahim a változásokról és a lakók reményeiről.

sziriai-katona-aleppo

A Szíriai Arab Hadsereg egyik katonája cipel egy sebesült nőt a felkelőktől visszafoglalt egyik aleppói negyedben december 12-én (MTI/EPA/SANA)

Azok a lakók, akik a borzalmakról mesélnek neki, nem szíriai vagy orosz támadásokról számolnak be, hanem az iszlamisták brutalitásáról.  Mikor a Szíriai Arab Hadsereg betört a városba, hogy kiszorítsa az iszlamista lázadókat, sok családnak megengedték, hogy saját házukban vészeljék át a harcokat.

A lakók szerint sokkal kevesebb “lázadói lendület” van a kelet-aleppoiakban, mint ahogy azt a nemzetközi sajtó gondolja. A lázadó fegyveresek és családjuk sokszor fenyegetés hatására álltak át az ellenséghez, mások rájöttek, hogy éhen halnak, és voltak olyanok, akikben egy nap tudatosult, hogy egyszer úgyis eljönnek a felszabadítók, így a legfontosabb dolguk a csonkítás vagy a halál elkerülése.

De akkor kinek lehet hinni?

De a szóbeszéden kívül bizonyítékokkal senki sem tud szolgálni, és így nagyon nehéz eldönteni, hogy ki cselekedett önszántából, és ki döntött külső kényszer hatására. Sok bosszúéhes átmenekült lakó állítólag arra biztatja a hadsereget, hogy minél hamarabb végezzenek a lázadókkal. Mások arra panaszkodnak, hogy a szíriai kormány letartóztatja a felkelőknek kikiáltott aleppóiakat. De az ostromlott városban nehezen jutnak el a tudósítók, így dokumentumok és bizonyítékok nélkül elhamarkodott döntés lehet farkast kiáltani.

Hétfő éjjel győzelmi ünnep volt a háború sújtotta Aleppoban. A Szíriai Arab Hadsereg szinte az összes lázadók irányította területet elfoglalta, és Assad szíriai elnök is kijelentette, hogy “komoly lépést tettek a válság megoldásának ügyében”.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Sputniknews)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑