Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 05. 19.

Brutális vérengzést tartott az Iszlám Állam a szír falvakban

2017. 05. 19.

A szíriai kormány fennhatósága alatt álló falvakat támadott meg az Iszlám Állam. Rengetegen meghaltak a terrortámadásban.

Legalább hatvanhét ember – köztük tizenöt civil – életét vesztette, miután az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei a szíriai kormány fennhatósága alatt álló falvakat támadtak meg a közép-szíriai Hama tartományban – közölték a helyi források.

A terrorszervezet kifejezetten olyan falvakat vett célba, amelyek lakosai többségükben a síita iszlám vallás iszmailita ágához tartoznak. Az egyik falu elfoglalása miatt félő, hogy a dzsihadisták lemészárolják az ott élő vallási kisebbségek tagjait, ahogy tették ezt korábban számos alkalommal Szíria és Irak területén is.

A támadás a fővárost, Damaszkuszt az észak-szíriai Aleppo városával összekötő autópálya közelében elterülő falvak ellen irányult, a SANA szíriai hivatalos hírügynökség szerint az IÁ rajtaütését a szíriai kormányerők visszaverték. A dzsihadisták emellett az autópályát is megpróbálták ellenőrzésük alá vonni, de a hadsereg itt is útjukat állta.

A szíriai iszlamista ellenzéki fegyveres csoportok szerint  az IÁ harcosainak a harcok során a hadsereg számos állását sikerült elfoglalnia, egyebek között Akareb esz-Szafit is. A terrorszervezet szócsövének számító Aamák hírügynökség pedig azt közölte, hogy a szervezet az említett község mellett Mabúdzsa falut is elfoglalta.

A hírügynökség szerint a falu lakosai a síita alavita kisebbség tagjai. Az IÁ szunnita szélsőségeseinek szemében a síita iszlám vallást követők “hitehagyottaknak” számítanak, akik “ezért halált érdemelnek”. A terrorszervezet emiatt korábban síiták és más vallásúak ezreit gyilkolta le, ezekről a gyilkosságokról pedig számos alkalommal töltött fel fényképeket és videofelvételeket a világhálóra.

Az áldozatokon kívül “emberek tucatjai tűntek el a mostani harcokban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑