Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 12. 04.

Budapesten szervezett be merénylőket a párizsi terrortámadások irányítója

2015. 12. 04.

Megerősítette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy valóban járt a magyar fővárosban a párizsi támadások egyik szervezője. Lázár János a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón titkosszolgálati információkra hivatkozott.

Mint elmondta, a férfi a Keleti Pályaudvarnál toborzott embereket olyan menekültek közül, akik megtagadták a regisztrációt. Ezután együtt elutaztak – tette hozzá Lázár János. A miniszter több részletet nem árult el, így sem a nevén nem nevezte a szervezőt, sem a beszervezés időpontját nem határozta meg. Mint fogalmazott, a magyar titkosszolgálatok “a krízis idején” erről még nem tudtak, később kaptak értesítést a partnerszolgálatoktól.

Budapesti szál

A belga RTL televízió szerdán számolt be arról az értesüléséről, hogy az egyik szervező és támadó, Szalah Abdeslam Magyarországon találkozhatott két Szíriából visszatérő férfival, akik később felrobbantották magukat a párizsi merényletsorozatban. A belga tévé úgy tudja, szeptemberben szervezhette be a későbbi öngyilkos merénylőket a most is szökésben lévő főkolompos, aki egy Belgiumban bérelt autóval szeptember elején vitt át a magyar-osztrák határon. A két Szíriából érkezőt regisztrálták is az osztrák hatóságok, hiteles dokumentumok nélkül.

Abdeslam sokat utazott: a bérelt autó rendszámát rögzítették augusztus elején a görög hatóságok is, akkor az olaszországi Bariba induló komphajóra hajtottak fel vele. Akkori útitársa, a marokkói származású, de belga állampolgár Ahmed Damani ugyancsak képbe került a párizsi merényletek utáni nyomozásban, őt el is fogták pár hete Törökországban. Abdeslam bérelte a párizsi támadásokban használt két kocsit és a merénylők párizsi szállását is. Ezek mind arra utalnak, hogy a férfi az egyik fő szervezője lehet a párizsi támadásoknak – vonta le a következtetést a belga RTL.

Orientalista.hu – Euronews.com

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑