Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 06. 10.

Budapesten tartották az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlését

2015. 06. 10.

Magyarország nyitott és barátságos ország, ahol nincsenek akadályok a befektetések előtt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén. – közölte az MTI.

Budapest, 2015. június 9. Orbán Viktor miniszterelnök, Joseph Torbey, a szövetség elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j) az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton Budapest Hotelben 2015. június 9-én. Fotó: MTI

A külföldi befektetők munkahelyeket teremtenek Magyarországon, ezért a barátaink – mondta a kormányfő. Hozzátette, Magyarországon kiemelkedően jó a közbiztonság, emellett megvan „a tisztelet kultúrája”, miközben a világnak ezen a felén kezd eltűnni a tisztelet. „Egyre kevésbé tisztelik a Jóistent, nem adják meg a tiszteletet a nemzeteknek, és a családokról sem úgy beszélnek, ahogy azt a családok megérdemelnék” – mondta.     Van, ahol ezt – a tisztelet kultúrájának eltűnését – természetesnek tekintik, ki is találtak rá egy szót, „progresszió”. Ezért tőlünk nyugatra mindenki progresszív, de mi nem osztjuk ezt a vélekedést – tette hozzá.

Magyarországon mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintenek, mint akik fenyegetést jelentenek, hanem egy fejlett civilizáció képviselőiként, “és nem szégyellünk időnként tanulni is tőlük” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarországon senkit nem oktatnak ki demokráciából és emberi jogokból. Ez tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik megtisztelnek minket azzal, hogy eljönnek hozzánk – mondta.     Attól, hogy nyugaton fölépítettük az emberi jogokra épülő demokráciát, nem gondoljuk, hogy ugyanez a világ más részein is ugyanolyan pozitív következményekkel járna, mint nálunk. Ezért mi elismerjük minden országnak a jogát, hogy maga alakítsa azokat az intézményeket és eljárásokat, amelyeket a leginkább sikeresnek tart a maga számára – fejtette ki. A kormányfő szólt arról is: Magyarország ma már gazdasági sikertörténet, száguld az export, a növekedés a második leggyorsabb az Európai Unióban.

Kijelentette: az országnak stabil pénzügyi rendszere van saját valutával, amelyet belátható időn belül meg fog őrizni. Nincs napirenden Magyarország csatlakozása az euróövezethez – szögezte le.     “Azt látjuk, hogy Európában azok a sikeresebb országok, amelyek nem részei az eurózónának” – mondta. Magyarország ezért nem fog kétes csatlakozási kalandokba bocsátkozni a következő időszakban, meg fogja őrizni a stabilitását a saját pénznemén keresztül – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő kitért rá: a külföldi befektetők számára különösen érdekes lehet a magyarországi ingatlanpiac, az évente 8-10 százalékos növekedést produkáló turizmus, továbbá az egészségipar, a vízgazdálkodás, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar.

Az arab világ kitüntetett szerepet tölt be a magyar külgazdaságba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton Budapest Hotelben 2015. június 9-én. Fotó: MTI

Az arab világ kitüntetett szerepet tölt be a külgazdaságra összpontosító magyar külpolitikában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén.

A közgyűlés megnyitóján felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Kijelentette: az arab világ kitüntetett szerepet tölt be a külgazdaságra összpontosító magyar külpolitikában. Mint elmondta, a keleti nyitás keretében Magyarország újra megalapozta a viszonyt az arab országokkal.     A miniszter felidézte: 2013-ban a Nokia magyarországi gyárának bezárásával 80 százalékkal zuhant a magyar export az Egyesült Arab Emírségekbe, és jelentősen visszaesett a Szaúd-Arábiába irányuló magyar kivitel is.     Ha csökkentjük a függőséget a multinacionális nagyvállalatoktól, és közvetlen kapcsolatokat építünk magyar és arab cégek között, akkor elkerülhetők az ilyen hirtelen visszaesések a kereskedelmi forgalomban – mutatott rá.     Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon legyen a legvonzóbb a befektetési, üzleti környezet Közép-Európában. Kiemelte, jelenleg a közép-európai térségben Magyarországon a legnagyobb a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya.

Szijjártó Péter elmondta: a keleti nyitás keretében újra megalapoztuk a viszonyt az arab országokkal.     A miniszter felidézte: 2013-ban a Nokia magyarországi gyárának bezárásával 80 százalékkal zuhant a magyar export az Egyesült Arab Emírségekbe, és jelentősen visszaesett a Szaúd-Arábiába irányuló magyar kivitel is.     Ha csökkentjük a függőséget a multinacionális nagyvállalatoktól és közvetlen kapcsolatokat építünk magyar és arab cégek között, akkor elkerülhetők az ilyen hirtelen visszaesések a kereskedelmi forgalomban – mutatott rá.     Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon legyen a legvonzóbb a befektetési, üzleti környezet Közép-Európában. Kiemelte, a közép-európai térségben Magyarországon a legnagyobb a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya.

Az Arab Bankok Szövetsége 1974-ben alakult, székhelye Libanonban, Bejrútban van. A budapesti közgyűlésen 200 banki vezető vett részt szerte az arab világból.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑