Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Magyarország

2015. 05. 22.

Budapestre érkezett az örmény katolikus pátriárka

2015. 05. 22.

Budapestre érkezett XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka csütörtök délután– tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Az egyházfőt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hívta meg, a budapesti örmény katolikus közösség kérésének eleget téve. A mostani az első alkalom, hogy magas rangú örmény egyházi vezető érkezik Magyarországra.

Az örmény katolikus pátriárka négynapos magyarországi látogatása keretében szombat délután hat órakor örmény liturgiát mutat be a budapesti Szent István-bazilikában. A misén Erdő Péter bíboros mellett részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papságának képviselői, valamint a meghívott testvéregyházak vezetői.

Magyarországra a 11. században a Balkán felől érkeztek az örmények. IV. Béla király 1243-ban telket adott nekik Esztergomban, így ott nagyobb kolóniát létesítettek. Erdélyben a 17. században telepedtek le, négy városban – Szamosújváron, Erzsébetvárosban, Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen – összesen kilenc örmény templomot építettek fel, amelyek ma is állnak, valamint számos könyvtárat, iskolát, árvaházat működtettek.

Az 1848-1849-es szabadságharcban is sok örmény származású katona vett részt, köztük két aradi vértanú, Kiss Ernő és Lázár Vilmos.

Az örmények a IV. század elején tették államvallássá a kereszténységet. Az örmény egyház a történelem során több részre szakadt. A 451-es khalkédóni zsinat után az örmény egyház nagy része a koptokhoz és a nyugati szírekhez hasonlóan elkülönült Bizánctól és Rómától. Ezt a hagyományt folytatja az Örmény Apostoli Egyház, amelynek központja Ecsmiadzinban található. A 12. századtól erősödött meg az örmény katolikus mozgalom, ám a teljes örmény egyház Rómával való újraegységesítésének terve több száz év alatt sem sikerült. Az örmény katolikusok végül 1740-ben saját katolikosz-pátriárkát választottak Apraham Ardzivján személyében, aki Róma iránti hűségből felvette a Péter (Bedrosz) nevet.

A jelenlegi örmény katolikus pátriárka Pierre Taza néven 1940-ben született Kairóban. 1958-ban kezdte meg tanulmányait a római XIII. Leó Örmény Kollégiumban, emellett a Pápai Gergely Egyetemen tanult filozófiát és teológiát. Pappá 1965-ben, püspökké 1990-ben szentelték. 1965 és 1999 között Egyitpomban szolgált, 1999 októberében választották az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkájává. Ezt a hivatalt tizenkilencedikként tölti be, elődjeihez hasonlóan ő is kettős nevet választott, felvéve a Péter nevet is.

2015. április 12-én Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, amelyen valamennyi örmény egyházfő, illetve Örményország köztársasági elnöke is jelen volt. Ebből az alkalomból a katolikus egyházfő Nareki Szt. Gergelyt, a 10. század legnagyobb örmény teológus-költőjét az egyetemes egyház tanítójává nyilvánította.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑