Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2015. 05. 22.

Budapestre érkezett az örmény katolikus pátriárka

2015. 05. 22.

Budapestre érkezett XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka csütörtök délután– tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Az egyházfőt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hívta meg, a budapesti örmény katolikus közösség kérésének eleget téve. A mostani az első alkalom, hogy magas rangú örmény egyházi vezető érkezik Magyarországra.

Az örmény katolikus pátriárka négynapos magyarországi látogatása keretében szombat délután hat órakor örmény liturgiát mutat be a budapesti Szent István-bazilikában. A misén Erdő Péter bíboros mellett részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papságának képviselői, valamint a meghívott testvéregyházak vezetői.

Magyarországra a 11. században a Balkán felől érkeztek az örmények. IV. Béla király 1243-ban telket adott nekik Esztergomban, így ott nagyobb kolóniát létesítettek. Erdélyben a 17. században telepedtek le, négy városban – Szamosújváron, Erzsébetvárosban, Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen – összesen kilenc örmény templomot építettek fel, amelyek ma is állnak, valamint számos könyvtárat, iskolát, árvaházat működtettek.

Az 1848-1849-es szabadságharcban is sok örmény származású katona vett részt, köztük két aradi vértanú, Kiss Ernő és Lázár Vilmos.

Az örmények a IV. század elején tették államvallássá a kereszténységet. Az örmény egyház a történelem során több részre szakadt. A 451-es khalkédóni zsinat után az örmény egyház nagy része a koptokhoz és a nyugati szírekhez hasonlóan elkülönült Bizánctól és Rómától. Ezt a hagyományt folytatja az Örmény Apostoli Egyház, amelynek központja Ecsmiadzinban található. A 12. századtól erősödött meg az örmény katolikus mozgalom, ám a teljes örmény egyház Rómával való újraegységesítésének terve több száz év alatt sem sikerült. Az örmény katolikusok végül 1740-ben saját katolikosz-pátriárkát választottak Apraham Ardzivján személyében, aki Róma iránti hűségből felvette a Péter (Bedrosz) nevet.

A jelenlegi örmény katolikus pátriárka Pierre Taza néven 1940-ben született Kairóban. 1958-ban kezdte meg tanulmányait a római XIII. Leó Örmény Kollégiumban, emellett a Pápai Gergely Egyetemen tanult filozófiát és teológiát. Pappá 1965-ben, püspökké 1990-ben szentelték. 1965 és 1999 között Egyitpomban szolgált, 1999 októberében választották az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkájává. Ezt a hivatalt tizenkilencedikként tölti be, elődjeihez hasonlóan ő is kettős nevet választott, felvéve a Péter nevet is.

2015. április 12-én Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, amelyen valamennyi örmény egyházfő, illetve Örményország köztársasági elnöke is jelen volt. Ebből az alkalomból a katolikus egyházfő Nareki Szt. Gergelyt, a 10. század legnagyobb örmény teológus-költőjét az egyetemes egyház tanítójává nyilvánította.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑