Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 09. 15.

Bukott katonai beavatkozások, új bizonyíték a terrortámadásról – nagy bajban a koronaherceg

2017. 09. 15.

A szaúdi koronaherceg még védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Most tételesen sorra vesszük a szerencsétlen országokat, ahova betette a lábát. A 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de a friss bizonyítékok súlyos árnyékot vetnek Rijádra.

Idén júniusban a szaúdi király váratlanul megfosztotta tisztségétől addigi trónörökösét és 31 éves fiát, Mohamed bin Szalmánt (MBS), az eddigi helyettes trónörököst tette meg a korona első számú várományosává. MBS védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Kinevezése erős kételyeket ébreszt országa és a régió stabilitásával kapcsolatban.

MBS most számos fronton harcol, amelyeket vegyük végig tételesen.

Gazdaság

MBS a felelőse a tavaly áprilisban bejelentett “Vision 2030” elnevezésű államreform-csomag megvalósításáért is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció – igen ám, de ezek a lépések komoly munkahely-vesztéshez vezetnek. Bár a hivatalos statisztikák szerint jelenleg 12.7 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, helyi szakértők szerint ez már most közelebb van a 30 százalékhoz, a 24-29 éves korosztályban pedig a 40 százalékhoz. Ráadásul a 20 milliós szaúdi társadalomban mintegy 1.9 millió fiatal fog az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra lépni.

Szíria

Kapitális baklövés MBS részéről. Aszad szír elnök megbuktatása nem sikerült, ezért 10 napja MBS titokban Izraelbe látogatott, ahol Netanjahuval tárgyalt a következő lépésekről. Mind Tel-Aviv, mind Rijád eltökélt abban, hogy megakadályozza Teherán tartós katonai jelenlétét Szíriában és ezért nagyon messzire hajlandók elmenni. Izraelben pattanásig feszültek az idegek, egyes magas rangú hivatalnokok már Aszad elnöki palotájának bombázásával fenyegetőznek.

Jemen

MBS közel három éve indította el a jemeni hadjáratot, amely katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és mindenekelőtt a jemeni átlagember számára. A hadjárat aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a huszi lázadók leverésére. Jemenben napjainkban kolerajárvány tombol, fél millió fertőzöttel. Jemen a jelen állás szerint egy krónikus bukott állammá (failed state) alakul az Arab-félszigeten.

Katar

A szaúdiak vezetésével három hónapja megkezdett blokád nem törte meg a törpeállamot, ellenben Ankarával, Moszkvával és Teheránnal stratégiai szintre erősítette kapcsolatait. Az 1981-ben létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) viszont MBS blokádjának következtében halálos sebet kapott.

9/11

MBS a 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de az új kutatások eredményei súlyos árnyékot vetnek Rijádra. Mint ismeretes, a 19 gépeltérítőből 15-en szaúdi állampolgárok voltak. A szeptember 11-én elhunytak 1400 családtagja a napokban olyan friss bizonyítékokat mutatott be a bíróságnak, miszerint a washingtoni szaúdi nagykövetség (!!) vette meg a jegyét annak a két szaúdi ügynöknek, akik 1999-ben egy polgári járaton tanulmányozták a későbbi támadást.

Egy Phoenix-ből Washingtonba tartó járaton egyetemistáknak adták ki magukat, technikai kérdéseket tettek föl az utaskísérőknek és még a pilótafülkébe is többször be akartak kéredzkedni. A viselkedésük annyira gyanús volt, hogy a repülő félúton vészleszállást hajtott végre. Az FBI kihallgatta a két szaúdit, de végül vádat nem emelt.

Privatbankar.hu – Káncz Csaba jegyzete.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑