Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Izrael

2017. 01. 05.

Bűnös a magatehetetlent palesztint agyonlövő izraeli katona (videó+18)

2017. 01. 05.

Egy izraeli bíróság szerdán elítélte az izraeli védelmi erők egyik katonáját, Elor Azariát, aki még 2016 márciusában fejbelőtt egy sebesült, harcképtelen palesztin támadót.

Az izraeli védelmi erők katonájának pere már több hónapja húzódik, de szerdán a bíróság kihirdette ítéletét: bűnös az emberöléssel vádolt 20 éves Azaria, aki lelőtte a korábban harcképtelenné tett Abdel Fattah al-Sharift palesztin férfit.

A palesztin támadót akkor lőtték meg az izraeli katonák, mikor késsel támadt az izraeli védelmi erők egyik harcosára. Tizenöt perccel később, mikor a támadó már harcképtelen volt, Azaria fejbelőtte a földön fekvő sérültet.

Később azzal magyarázta tettét, hogy attól tartott, robbanószerkezet lehet a palesztin harcos öltözéke alatt, és meggyilkolásával csak a detonációt akarta megakadályozni – tudósított a Times of Israel.

Bosszúvágyból lőtt

A hadsereg által átadott jegyzőkönyvek tanúsága szerint például a katona a történtek után még nem hivatkozott arra, hogy a támadó a földön fekve is veszélyt jelentett, s egyik társa szerint azt mondta, hogy Sarif megtámadta egy barátját, ezért megérdemelte a halált. A bíróságon azt mondta: nem emlékszik erre a beszélgetésre.

A bíróság szerint a helyszínen készült videofelvételek nem igazolták a védelem később kialakított, újabb és újabb érveit, kétséges, hogy Sarif 11 perccel a merénylet után, sebesülten a földön fekve veszélyt jelentett volna, s az eljárás során az is kiderült, hogy az őt korábban ért hat lövés dacára az okozta a halálát, hogy Elor Azaria fejbe lőtte. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az őrmester tettét nem a jogos védelem, hanem a bosszúvágy motiválta.

A palesztin férfi lelövéséről videó is készült:

Az, hogy terrorista, még nem indíték

“Az, hogy a földön fekvő ember terrorista, nem indokolja az aránytalan választ” – indokolta a bírói tanácsban elnöklő Maja Heller ezredes, bíró a döntést. Az Azaria által leadott halálos lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt.

Az Azaria-ügy az izraeli tízes tévécsatorna szerint kilóg a tavalyi év merényletei során lelőtt késes támadók sorából, mert noha a palesztin késelők többségét tettük elkövetése közben megölték, de őket a merénylet közben, noha olykor vitatható módon, de önvédelemből, és nem jóval később ölték meg az izraeli katonák.

“A bíró hátba szúrta a hadsereg minden katonáját”

Az eset az utóbbi hónapokban megosztotta az izraeli társadalmat. Az órákig tartó ítélethirdetés közben mintegy száz ember tüntetett az őrmester felmentéséért a bíróság épülete előtt.  Az ítélethirdetés után a család szóvivője közölte: a bíróság figyelmen kívül hagyott olyan bizonyítékokat, melyek Azaria ártatlanságát támasztják alá.

“Mintha észre sem vették volna, hogy egy támadás színhelyén történt az eset. Az az érzésem, hogy a bíróság felvette a kést a helyszínről, s maga szúrta hátba minden katonánkat” – húzta alá Saron Gal. Nadav Veiszman alezredes, katonai ügyész szerint “fontos, világos, döntő jelentőségű és önmagáért beszélő” ítélet született.

A hadsereg nem lehet politikai fegyver

“A bíróság úgy döntött, hogy a lövés leadása nem volt indokolt. Ez nem örömteli nap számunkra. Jobb lett volna, ha mindez nem történik meg. De ami megtörtént, megtörtént, és ez súlyos bűncselekmény” – magyarázta Veiszman. Avigdor Liberman védelmi miniszter, aki a tárgyalás alatt a katona pártjára állt, most azt mondta: “nehéz” ítélet született, amellyel nem ért egyet, de arra szólítja fel az embereket, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését. Mint mondta: a hadsereget nem szabad politikai csatározások eszközévé tenni.

Azaria egyik rokonát el kellett távolítani a tárgyalóteremből, amikor kimondták, hogy az őrmester bűnös. A nő azt kiabálta, hogy “az izraeli hadseregnek annyi”.

Kegyelmet sürgetnek Azaria számára

Az órákig tartó ítélethirdetés közben mintegy száz ember tüntetett az őrmester felmentéséért a bíróság épülete előtt.

Még ki sem hirdették az ítéletet, amikor a Likud “héja” nézeteiről ismert kulturális minisztere, Miri Regev már elnöki kegyelmet sürgetett Azaria számára, és egyszersmind perbe fogásáért a katona cserbenhagyásával vádolta meg az azóta a politikai élettől visszavonult volt védelmi minisztert, Mose Jaalont.

A jobboldali Bájt Hajehudi párt élén álló Naftali Bennet oktatási miniszter is azt sürgette, hogy “azonnal” részesítsék kegyelemben az őrmestert.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésében szintén elnöki kegyelmet szorgalmazott. “Támogatom, hogy Elor Azaria kegyelmet kapjon” – írta.

A baloldal sem elégedett

Meglepetésre nem csak a jobboldali politikusok, hanem még a baloldali Munkapárt egyik vezetője, Seli Jahimovics is elnöki kegyelmet vélt helyesnek, “miután döntésével a bíróság meghatározta a hadsereg számára mérvadó etikai normákat”.

A palesztin külügyminisztérium sem volt elégedett az izraeli bíróság döntésével, szerintük ugyanis a késelőt agyonlövő katona pere csak porhintés, melynek célja a nemzetközi közösség válaszának megakadályozása.

“Izraelben egyedülálló tettként próbálják bemutatni, de nem csak a katonát kellene elítélni, hanem a megszállás egész rendszerét” – állította a külügyminisztérium Rámalláhban kiadott közleménye.

A merénylő családja Hágába vinné az ügyet 

A palesztin merénylő családjának képviselője sem elégedett meg a katona bűnösnek nyilvánításával, s Hebronban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a család – közösen a Palesztin Hatósággal – megpróbálja majd a háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék elé vinni az ügyet.

A katona családjának szóvivője szerint a bíróság figyelmen kívül hagyott olyan bizonyítékokat, melyek Azaria ártatlanságát támasztják alá.

“Nehéz” ítélet született

Avigdor Liberman védelmi miniszter, aki a tárgyalás alatt a katona pártjára állt, most azt mondta: “nehéz” ítélet született, amellyel nem ért egyet, de arra szólítja fel az embereket, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését. Mint mondta: a hadsereget nem szabad politikai csatározások eszközévé tenni.

Azaria egyik rokonát el kellett távolítani a tárgyalóteremből, amikor kimondták, hogy az őrmester bűnös. A nő azt kiabálta, hogy “az izraeli hadseregnek annyi”.

A bíróság várhatóan egy hónap múlva hirdeti majd ki, hogy milyen büntetést ró ki a gyilkos katonára. Szakértők szerint a szigorú ítélet ellenére, részben a közvélemény nyomására, Azaria viszonylag enyhe börtönbüntetésre számíthat. Ügyvédei mindenesetre már bejelentették, hogy fellebbeznek.

Orientalista.hu – (Hirado.hu,Times of Israel,Washington Post)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑