Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2021. 12. 14.

Büntettek derülhetnek ki az algériai háborús dokumentumokból

2021. 12. 14.

Bejelentette a francia kormány, hogy 15 évvel a tervezett határidő előtt feloldják a titkosítás alól az algériai háború kapcsán keletkezett dokumentumokat – közölte  a Liner.hu.

A gyarmatbirodalom felbomlása során történő függetlenedések nem mindenütt sikerültek békésen, amit Algéria példája is mutat. Az észak-afrikai ország 1954 és 1962 között véres függetlenségi háborút vívott a francia gyarmattartók ellen.

Az erről keletkezett dokumentumokat hosszú időre titkosították, többek között a francia rendőrök és katonák bírósági tárgyalásait. Ezeket fogja most a francia kormány nyilvánosságra hozni, hogy „mindenki a saját szemével lássa az igazságot”.

Ezek várhatóan megerősítik, hogy a francia erők bizony több háborús bűntettet, köztük önkényes gyilkosságokat hajtottak végre Algériában – írja a France24. Roselyn Bachelot kulturális miniszter a BFMTV-nek erről elmondta:

„Újjá kell építenünk a kapcsolatokat Algériával, amit csak az igazságból kiindulva lehet csinálni. Szeretném, ha ezt a kérdést a saját szemünkkel vizsgálnánk meg, hiába legyen az aggasztó vagy csúnya. Nem tudunk hazugságokra építeni egy nemzeti történetet”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑