Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 10. 27.

Captagon, a szíriai terroristák drogja

2015. 10. 27.

Ahogyan Szíria egyre mélyebbre kerül a háborúban, gyűlnek a bizonyítékok, hogy a több mint 100 000 ember halálát követelő és több millió embert menekülésre kényszerítő brutális és véres háború már illegális drogokkal is növeli a háborúban harcoló militánsok agresszióját egyre nagyobb mennyiségben.

A Reuters és a Time magazin külön nyomozásai rátaláltak egy Szíriában gyártott növekvő keresletű drogra a Captagonra – egy amfetaminfajta, ami széleskörűen használtban van a közel keleten, de többnyire ismeretlen máshol. A milliónyi dollárnyi bevételt hozott tabletta formájában, főleg fegyverre cserélve, de a csatákban résztvevő harcosok is rendszeresen használják, hogy segítse őket a harcban.

Az ENSZ Kábítószer és Drog ellenes irodájának nyilatkozata szerint, Szíria régóta a tranzit pontja az Európából, Törökországból és Libanonból érkező drogoknak, amiket az öböl államokba szállítanak.

Ma, már amikor a törvény és a rend megszűnt és az infrastruktúra is összeomlott, az elszaporodott fegyveres csoportok tömeggyártást kezdtek a droggal, mondja a Reuters.

A libanoni Beeka Völgy – a kábítószer tradicionális központja – 90% visszaesést mutat 2011 óta, mióta a gyártást átvették a szíriai militánsok.

Semmilyen nyomozat nem vezetett el annak bizonyítására, hogy a drogokat közvetlenül fegyverekre cserélték volna, de szakértők szerint ennek nagyon nagy a valószínűsége.

Egy neve elhallgatását kérő volt amerikai tisztviselő szerint az nyugati támogatóságot élvező szíriai „mérsékelt erők”is belekóstoltak az üzletbe és ezzel támogatják a csoportjaik pénzügyi költségeit.

A Captagon az 1960-as években került a gyógyszertárakba, hiperaktivitás, depresszió és narkolepszia kezelésére használták, míg be nem tiltották, mert függőséget váltott ki használói között.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑