Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2019. 09. 28.

Carter elhallgatott egy 40 évvel ezelőtti izraeli nukleáris kísérletet?

2019. 09. 28.

A Foreign Policy Magazine információi szerint az Atlanti-óceán déli része feletti 1979-es villanás Izrael atombomba-tesztje volt, amit az akkori amerikai elnök egy békeegyezmény érdekében titokban tartott.

1979 szeptember 22-én, röviddel napfelkelte előtt egy amerikai megfigyelő műhold, a Vela 6911, melyet a világ atombomba-tesztjeinek érzékelésére állítottak Föld körüli pályára, szokatlan villanást rögzített az Atlanti-óceán déli részén — írja az i24NEWS.

A Patrick Légibázis számára azonnal világossá vált, hogy nukleáris robbanásról van szó.

Még aznap este kiadtak egy figyelmeztetést, melynek következtében másnap Jimmy Carter elnök válságtanácskozást hívott össze a Fehér Házban, hogy kiderítsék, ki a felelős az atomkísérletért. Rövidesen két országra szűkítették gyanújukat: Dél-Afrikára és Izraelre.

Abban az időben Izrael azon kevés országok közé tartozott, akik diplomáciai kapcsolatokat tartottak fenn az apartheid rezsimmel és titkosszolgálatával.

„Dél-Afrika közelében nukleáris robbanás történt, amit valószínűleg a dél-afrikai kormány vagy Izrael hajthatott végre egy hajóról, senki más,”

— írta Carter elnök naplójában szeptember 22-én, a Foreign Policy Magazin szerint.

A dél-afrikai atomprogram azonban korántsem volt elég fejlett egy ilyen kísérlet végrehajtásához. Egy évvel a választások előtt az amerikai elnök úgy döntött, arra utasítja tisztviselőit, tüntessék el az információt, és találjanak ki valami más magyarázatot a villanásra.

A beszámoló azt sugallja, hogy Jimmy Carter elnök úgy döntött, elhallgatja az információt, hogy biztosítsa a béketárgyalások sikerét a zsidó állam és Egyiptom között.

1980 májusában amerikai tudósok jelentést adtak ki, melyben kifejtették, hogy valószínűleg nem atomrobbanás történt. A Cartert követő republikánus és demokrata kormányok szintén hagyták az információt a homály ködébe veszni.

Neokohn.hu, i24NEWS

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑