Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 20.

Clintonékhoz kötődő személyek a Panama-iratokban

2016. 04. 20.

Hillary Clinton nemrég nekiment a Panama-iratokban szereplő személyeknek, hogy külföldön próbálják rejtegetni a vagyonukat, de a nyilvánosságra került információk szerint neki sem kevés vaj van a füle mögött.

A Clintonhoz kötődő emberek többek között Gabrielle Fialkoff, Hillary Clinton első kampányának pénzügyi vezetője; Frank Giustra, egy kanadai bányamágnás, aki Bill Clintonnal együtt utazgatott a világban; a Chagoury család, akik összesen 1 milliárd dollárt költöttek a Clinton Global Initiative különböző projektjeire és Ng Lap Seng, egy kínai milliárdos, aki Bill Clinton elnöksége idején volt részese egy, a demokrata pártot érintő finanszírozási botránynak.

Szintén szerepelt a listán a három éve elhunyt Marc Rich, milliárdos befektető és nemzetközi szökevény, akinek Bill Clinton amnesztiát nyújtott mindössze néhány órával azelőtt, hogy elnöki kinevezése véget ért volna.

Fialkoff, Clintonék régi ismerőse jelenleg a new york-i polgármester, Bill de Blasio tanácsadója és a város Stratégiai Partnerségek Irodájának igazgatója. Ő és családtagjai a tulajdonosai a Brit Virgin-Szigeteken bejegyzett UPAC Holdings Ltd-nek.

A McClathy megkeresésére Fialkoffék elsőzör tagadták, hogy közük lenne a céghez, majd később azt nyilatkozták, hogy valóban ők jegyezték be, de semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett.

„Mi nem olyanok vagyunk, mint Vlagyimir Putyin. Mi nem rejtegetünk pénzt.”

Bár nem olyan direkt a kapcsolat, mint David Cameron vagy az izlandi miniszterelnök idején, láthatjuk, hogy sok politikusnak gondot okoznak a kiszivárgott iratok. Bernie Sanders jól teszi, ha a kampány folyamán kihangsúlyozza Clinton érintettségét. Még akár a jelölt-asszony is belebukhat.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑