Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 05. 09.

Colleen Bell és az imperializmus kiteljesedése

2016. 05. 09.

Colleen Bell nagykövet asszony múlt heti, a Parlament külügyi bizottsága előtt megtartott beszédében minden benne volt, ami rossz az amerikai diplomáciában.

A Ron Paul Intézet honlapján megjelent kritikában élesen nekimentek a nagykövet asszony beszédének (Ron Paul a Tea Party mozgalom, vagyis a republikánus párt keményvonalas szárnyának szellemi atyja).

Colleen Bell beszédének ez volt a fő üzenete: tegyétek amit mondunk, vagy meg fogjátok bánni. A magyar képviselőknek azt mondta, hogy az ISIS addig nem lesz legyőzve, amíg az Assad-kormány a helyén van. Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy az oroszok és a szír hadsereg közös erőfeszítéseinek köszönhető, hogy sikerült az elmúlt hónapokban visszaszorítani az Iszlám Államot. Amerikának vajmi kevés szerepe volt ebben.

A nagykövet asszony továbbá kihangsúlyozta, hogy minden országnak, amely tagja a nemzetközi közösségnek, kötelessége segíteni a biztonságot óhajtó migránsokat. Értsd:  „a szuverenitásukat nem önök határozzák meg saját maguk számára, hanem mi.” 

Majd úgy ítélte el a magyar kormány álláspontját, hogy azokat dicsérte, akik ellentétes véleményen vannak, vagyis az ellenzéket. Utána pedig felszólította Magyarországot, hogy támogatniuk KELL az EU és Törökország közötti megállapodást.

A továbbiakban Oroszország ekézésével folytatta, aminek a hátsó üzenete: „Moszkva az ellenség, ezt ne felejtsétek el!” Magyarország része a „mi globális rendünknek” – érdekes módon a magyar fordításban már csak szimplán „globális rend” szerepel.

Colleen Bell üzenete egyértelmű: nem vagyunk megelégedve az eddigi hozzáállásotokkal, és nagyobb elköteleződést szeretnénk a mi irányunkba. Igazi XXI. századi gyarmattartás, ahol az ukázt idegen kormányok adják ki.

A nagykövetség honlapján olvasható a beszéd angolul és magyarul

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑