Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 03. 21.

Crans Montana Fórum Dakhlában

2017. 03. 21.

Politikai és gazdasági döntéshozók találkoztak a harmadik Crans Montana Fórumon a nyugat-szaharai Dakhlában. A téma Afrika fejlesztése: miként lehet egy stabil, összetartó és szolidáris Afrikát teremteni a fenntartható fejlődés gondolatán keresztül?

150 európai, amerikai, afrikai és ázsiai országból érkezett a Fórum mintegy ezer résztvevője, ezen túl negyven nemzetközi szervezet képviseltette magát az afrikai politika kommunikációs és szervezeti kérdéseit is tárgyaló eseményen.

– Azért jöttünk itt össze, hogy reflektáljunk a huszonegyedik század Afrikáját illető nagy kérdésekre, a dél-dél együttműködésben rejlő lehetőségekre – mondta Pierre-Emmanuel Quirin, a Crans Montana Forum elnöke.

– Az idei fő témáink az élelmezésbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság… két olyan terület, amelyeken Marokkó kiemelkedőt alkotott az elmúlt években, az eredményeket pedig a regionális fejlesztés szolgálatába állította. Az ország szeretné megosztani az így szerzett tapasztalatait a kölcsönös tiszteleten és egyenlőségen alapuló megújult nemzetközi együttműködés szellemében.

A fórum résztvevői az afrikai fejlesztések előtt álló kihívásokra és a dél-dél együttműködés új központjaira koncentráltak.

– Afrikában a kereskedelemnek mindössze 11 százaléka zajlik afrikai országok között – mondta Nigéria Szenátusának elnöke, Abubakar Bukola Saraki. – Ez kevés, ezen javítani kell. Ez a célom, ez az üzenetem.

A fórum egyik központi témája miatt számos agrár- és gazdasági miniszter gyűlt össze. Céljuk az volt, hogy reflektáljanak a mezőgazdaság fejlődési irányaira, és felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét hogy a klímaváltozásra tekintettel milyen kihívásoknak kell megfelelni a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához.

– Számos afrikai nép még ma is éhezik, ami ebben az évszázadban már szégyenletes, ha azt nézzük, hol állunk technológiában és innovációban – mondta Hakima el haite, marokkó környezetvédelmi minisztere. – Afrikának többek között meg kell oldania a vízhez és az élelmezéshez kapcsolódó problémáit is.

A Fórum kiemelt figyelmet fordított az afrikai kisebbségek helyzetére, illetve a nők változó szerepére és társadalmi integrációjára, amely jelentős hatással lehet a kontinens gazdasági és társadalmi fejlődésére.

– Beszélgettünk az arab nők problémáiról, és arra jutottunk, hogy ezek azonosak az afrikai nők problémáival, akik szenvednek a szegénység és az oktatás hiánya miatt – mondta a kuvaiti arab cégvezető nők tanácsának elnökasszonya.

– Erős megoldásokat kell találni az afrikai nők megmentésére és erre két fő eszközt találtunk: az oktatás fejlesztését és a mezőgazdasági beruházások kiterjesztését.

Átadták az Alapítvány kiemelkedő nemzetközi kezdeményezéseknek járó díjait: elismerték például egy, az illegális migráció ellen küzdő szenegáli nőszervezet vezetőjét.

– A történetem akkor kezdődött, amikor elvesztettem az egyetlen fiamat – mesélte Yayi Badam Diouf.

– Illegális migránsként egy eszkávbált csónakon próbált átkelni Spanyolországba a jobb élet reményében. Ez indított arra, hogy tájékoztató kampányokat indítsak, és felhívjam mind a fiatralok, mind a partmenti települések figyelmét az illegális migráció halálos veszélyeire.

– Borzalmas látni a gyermekeinket, hogy elhagyják a hazájukat Európáért vagy más helyekért, és az ajtókat bezárják előttük – tette hozzá Yvonne Chaka Chaka az Afrika Hercegnője Alapítványtól.

– Kérek mindenkit, hogy ne zárják be lőttük az ajtót, mert csak egyet akarnak: esélyt az életre. Nem jókedvükben hagyják el a hazájukat, hanem a rossz körülmények miatt.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑