Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 01. 31.

Csak egy „új köztársaság” építése mentené meg Szíriát a széthullástól?

2017. 01. 31.

Úgy tűnik, hogy Oroszország hajlik arra, hogy a szíriai konfliktust az ország decentralizálásával oldja meg, ami azt jelentené, hogy Damaszkusz bizonyos jogokat átruházna helyi, autonóm hatóságokra – erről beszélt Dr. Emre Ersen professzor egy a Sputnik News-nak adott interjúja során.

„Jelenleg Oroszország magát a Szíriában harcoló különféle csoportok közötti közvetítőként próbálja feltüntetni . Hogy ezt tehesse, leginkább a nem arab csoportokra kéne támaszkodnia, mint például a kurd, vagy a türkmén etnikai kisebbségekre.”

 – magyarázta el Dr. Emre Ersen, aki a Marmara Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok karán dolgozik, mint politikai elemző és oktató professzor. A tanár egy új szír alkotmány előkerült piszkozata kapcsán nyilatkozott, mely részben orosz szakértők bevonásával készült. Ezen dokumentumot a szír fegyveres „ellenzékkel” is ismertették Asztanában, a béketárgyalások során.

Ez a piszkozat többek között azt is javasolja, hogy Szíria hivatalos nevéből töröljék az „arab” szót, vagyis lényegében ez azt jelentené, hogy a Szíriai Arab Köztársaság innentől Szír Köztársaságként létezne tovább. Az alkotmánytervezet a nemzeti kisebbségek számára autonómiát is biztosítana.

„Úgy gondolom, hogy [Assad elnök úr] (…) tisztában van azzal, mit veszthet ezzel az alkotmánnyal. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy számára ez így is elfogadható, mivel észben kell tartsuk, hogy ez az egyetlen út arra, hogy Szíriát egyben tartsuk (…), az, hogy megpróbálunk egy új köztársaságot teremteni az arab dominanciával működő arab köztársaság helyett.”

– nyilatkozta az elemző, majd hozzátette: „Nem gondolom, hogy Assad jelenleg sokat törődne az arab nacionalizmussal, ugyanis túl kell élnie. És a túlélése érdekében, én úgy gondolom, a legjobb, ha decentralizálja az országát.”

A professzor arról is beszélt, hogy szerinte az asztanai béketárgyalások nagyrészt sikeresek voltak, mivel végre sikerült a kormány és az „ellenzék” képviselőit egy asztalhoz ültetni.

Dr. Emre Ersen méltatta Moszkvát, Ankarát és Teheránt azért, mert nagy erőkkel igyekeznek megoldani a szíriai krízist, s hozzátette, hogy ennek a folyamatnak kulcsfontosságú eredménye volt a szíriai tűzszünet, mely december végén lett tető alá hozva, s azóta is nagyrészt működik, az egyezmény többszöri megsértése ellenére is, melyért minkét fél a másikat okolja.

„Sem az USA, sem az EU nem játszott fontos katonai szerepet” a háború sújtotta országban, azonban az elemző úgy látja, hogy Trump kormányzása alatt ez megváltozhat.

Bár az Obama-adminisztráció nem egyszer felajánlotta a kooperáció lehetőségét Oroszországnak a terrorellenes harcban, soha sem tudta (s valószínűleg nem is akarta) teljesíteni vállalásait. Az új amerikai elnök, Donald Trump viszont késznek tűnik Oroszországgal közösen menni az Iszlám Állam ellen.

A professzor szerint Trump sokkal inkább hajlik az Oroszországgal együtt való harcra az ISIS elpusztítása érdekében, s így nem zárja ki, hogy Washington az eddiginél sokkal fontosabb szerepet töltsön be a szíriai helyzet rendezésében.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑