Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2020. 03. 09.

A görögországi menekültek között csak négy százalék a szír

2020. 03. 09.

„Azok közül, akik illegálisan lépték át a határt, csak négy százalék érkezett Szíriából”– közölte Giorgos Gerapetris görög államminiszter az Euractiv beszámolója szerint. Hozzátette: a nagy többség Pakisztánból, Afganisztánból, és a szubszaharai régióból jött, és sokan közülük folyékonyan beszélnek törökül, ami azt jelenti, hogy már régóta Törökországban tartózkodtak.

„Emberek geopolitikai célokra történő inhumánus kihasználásával nézünk szembe” – mondta a miniszter.

Közben megszólalt Dacian Ciolos, a Renew Europe frakció román vezetője, aki támogatja azt a német elképzelést, miszerint repülésmentes zónát kellene létrehozni Szíriában a menekültválság kezelésére.

A nagy többség Pakisztánból, Afganisztánból, és a szubszaharai régióból jött – mondta Giorgos Gerapetris.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: még az EU-n belül sincs konszenzus a kérdésben, Franciaország vonakodik, ráadásul egy ilyen döntést a NATO-nak és az ENSZ-nek is támogatnia kellene.

Ciolos szerint Erdogan egyértelműen zsarolja az EU-t, épp ezért nem lenne megoldás a török-EU megállapodás megújítása, mert bármikor előállhat egy ugyanilyen helyzet. A román politikus szerint egy állandó migrációs egyezmény lenne szükséges a probléma megoldására.

Mandiner.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑