Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 04. 04.

 “Csak zsidóknak” – Csodálja meg az apartheidet működés közben!

2015. 04. 04.

Ha lekéste az apartheid-rendszert Dél-Afrikában, de szeretné látni, hogy működik az igazi faji alapú szegregáció, utazzon Hebronba! Vagy nézze meg ezt a videót!

A ciszjordániai városban külön úton közelíthetik meg a pátriárkák sírját a palesztinok és a zsidók – adja hírül a 972mag izraeli portál. Az izraelita és a muszlim hívők számára is szentnek számító helyet a zsidók a széles, lebetonozott főúton közelíthetik meg, míg a palesztinoknak egy hepehupás, ócska, szűk kis földút marad mellette. Ezt a gyakorlatot egyébként már 2012-ben megpróbálták egyszer bevezetni, akkor azonban a B’Tselem emberi jogi szervezet tiltakozásának hatására fél év után visszavonták az intézkedést.

Január óta azonban újra faji alapon dől el, ki, melyik utat használhatja. Csodálja meg ön is az élő és viruló apartheid-rendszert működés közben, ahol a kordonnál posztoló katona kereken megmondja: “csak zsidóknak!” “Hogy ki a zsidó és ki nem, azt én döntöm el “- mondta állítólag annak idején Hermann Göring. A náci vezető szemléletét az izraeli hadsereg is magáévá tette. A felvételből ugyanis kiderül: a kordonoknál semmilyen papírt nem kérnek, a katonák ránézésre, face controllal döntik el, ki tartozik a választott néphez, és ki a palesztin.

 

Hebronban egyébként számos más szegregációs szabály is érvényben van, a hatóságok igyekeznek minél jobban elszigetelni egymástól a zsidó telepeseket és az őshonos palesztinokat. Az intézkedések levét természetesen az utóbbiak isszák meg, akik lényegében ki vannak tiltva a belvárosból, ahol a legtöbb izraeli telepes él. Tavaly szeptemberben az egyik ellenőrzőpontról egy 12 és egy 7 (hét!) éves kisfiút hurcoltak el, mert állítólag köveket dobáltak az állig felfegyverzett izraeli katonákra.

Orientalista.hu – (Forrás: Alfahir.hu)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑