Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2022. 12. 09.

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

2022. 12. 09.

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú rakéta-sorozatvető rendszereket. Továbbá jelentették, hogy több tucat zsoldost is likvidáltak.

Csütörtökön a minisztérium Telegram-csatornáján közzétették a legutóbbi sikerek összesítését. A bejegyzés szerint “az orosz légierő nagy pontosságú csapásainak eredményeként” Zaporozsjei területen “öt amerikai gyártmányú rakéta-sorozatvető és német gyártmányú MARS-II többszörös indítású rakétarendszert” semmisítettek meg.

Ezen felül a Donyecki Népköztársaságban “két amerikai gyártmányú HIMARS egységet semmisítettek meg”, míg a Harkovi területen “több mint 90 lengyel zsoldost” is megöltek – jelentette a minisztérium.

Máshol a frontvonal mentén az ukrán hadsereg állítólag több mint 200 főt, valamint egy helikoptert és több járművet veszített.

Az Egyesült Államok júniusban szállította az első HIMARS M142-es egységeket Ukrajnának, majd a következő hónapokban még többet. Számos MLRS M270 rendszert, amely a HIMARS lánctalpas változata, szintén szállítottak Kijevnek. Németország MARS-II rendszereket szállított, amely szintén az MLRS klónja.

Ukrán tisztviselők szerint a fegyverek, amelyek nagyobb hatótávolsággal és nagyobb pontossággal rendelkeznek, mint a hasonló szovjet gyártmányú rendszerek, lehetővé tették az ország hadseregének, hogy mélyen a frontvonal mögött lévő orosz célpontokat, köztük lőszer- és üzemanyagraktárakat, valamint hidakat találjon el.

Augusztus végén az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy több mint 20 darab HIMARS, MLRS és MARS egységgel rendelkezik. Októberben további négy HIMARS-egység érkezett az országba, árulták el kijevi tisztviselők.

Eközben az orosz hadsereg többször is azt állította, hogy erői számos ilyen nyugati fegyverrendszert kiiktattak Ukrajnában.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑