Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 02. 28.

Kiszabadult szudáni fogságából a cseh misszionárius (videó)

2017. 02. 28.

Petr Jašek cseh misszionárius kiszabadult a szudáni börtönből, és vasránap este több mint egy év után újra szülőföldjére léphetett. Repülőgépe éjfél körül landolt Prágában.

Petr Jašek két napja indult haza Szudánból a cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek társaságában, aki sikeres tárgyalásokat folytatott le az érdekében. Vasárnap este a prágai repülőtéren tartott sajtótájékoztatón a cseh külügyminiszter szeretettel üdvözölte hazai földön a misszionáriust.

Petr Jašek a cseh diplomácia mellett a svájci diplomáciának és a titkosszolgálatoknak is köszönetet mondott, illetve mindannak a 400 000 támogatójának, akik csatlakoztak a védelmében indított CitizenGO petícióhoz.

“Köszönetet mondok a politikusoknak, a diplomatáknak, az aktivistáknak, és minden embernek, akik támogattak és imádkoztak értem, és a többi üldözött keresztényért. Fontosnak tartom a CitizenGO petícióját, melyhez 400 000 ember csatlakozott. Támogatásuk nagy hatással bírt.”

– üzente Jašek a keresztény hívőknek.

A misszionáriussal együtt elítélt két szudáni férfi  Hassan Abduraheem Kodi Taour pásztor és Abdulmonem Abdumawla egyetemista diák továbbra is börtönben van.

 Ügyvédjeik kérelmet nyújtottak be szabadon bocsátásuk érdekében. Mivel az ellenük felhozott legsúlyosabb vád a Petr Jašekkel való “bűnrészesség” volt,ezért van remény, hogy a misszionárius szabadon bocsátása után ellenük is ejtik a vádakat.

 “Kérem, gondoljanak rájuk, és a többi üldözött keresztényre, akiket közösségeik megszűnése fenyegethet. Segítsük őket legjobb képességeink és lehetőségeink szerint.” 

– üzente Jašek a keresztény hívőknek.

Petr Jašek 2015 novemberében érkezett Szudánba egy súlyos égési sérülést szenvedett diák műtétjének támogatása ügyében, de haza már nem térhetett, mivel 2015 decemberében a szudáni titkosszolgálat a repülőtéren letartóztatta. Keresztény hite és kapcsolatai valószínűleg elsődleges okai voltak elfogásának, melynek célja az volt, hogy elejét vegyék minden rendszerkritikának, vagyis bármilyen, a szudáni iszlám rezsimmel szembeni véleménynyilvánításnak. A misszionáriust kémkedés és gyűlöletkeltés, segítőit pedig bűnrészesség vádjával ítélték el idén januárban.

Magyarországon az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárhoz, dr. Török Tamáshoz fordultak az aktivisták, aki együttműködéséről biztosította az üldözött keresztényekért küzdő civileket.

Madridban is tüntettek a Szudáni Nagykövetség előtt:

A CitizenGO 2016 novemberében indított kampányt a cseh misszionárius és bebörtönzött társai védelmében, amikor még félő volt, hogy halálra ítélik a férfit. A CitizenGO petíciójához több mint 400 000 aktív polgár csatlakozott világszerte. A petíciót Petr Jašek gyermekeivel együtt juttatta el  a civil szervezet aktivisátai az ENSZ genfi központjába, arra kérve az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy tegyen lépéseket a misszionárius és két társa ügyében. Szudán bécsi nagykövetével is sikerült találkozni az aktivistáknak, és százezrek hangját juttaták, hogy engedjék szabadon cseh misszionáriust.

Orientalista.hu – Zenobia (CitizenGo)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑