Cadmus fordítás Cadmus
Dél-Szudán

2016. 10. 07.

Cserben hagyták segítőiket a békefenntartók?

2016. 10. 07.

A Szudán Népének Felszabadító Hadserege katonái a dél-szudáni menekülttáborban segélymunkás nőkkel erőszakoskodtak, az ENSZ-békefenntartók a konfliktustól távol kivárták, amíg újra biztonságos lesz a helyzet – állítja egy emberjogi szervezet.

A békefenntartók a munkájuk helyett a biztonságos, de horrorisztikus következményekkel járó visszavonulót választották Dél-Szudánban, az ENSZ kitelepített katonái nem voltak hajlandóak megvédeni a több tízezres bázist, ahol számos nemzetközi segélyszervezeti dolgozó segített a harcok elől menekülő civilek ellátásában – állítja a Civic emberjogi szervezet jelentése, amelyet egy júliusi incidensről állítottak össze.

TOPSHOT - South Sudanese civilians flee fighting in an United Nations base in the northeastern town of Malakal on February 18, 2016, where gunmen opened fire on civilians sheltering inside killing at least five people. Gunfire broke out in the base in Malakal in the northeast Upper Nile region on February 17, 2016 night, with clashes continuing on Thursday morning that left large plumes of smoke rising from burning tents in the camp which houses over 47,000 civilians.  / AFP / Justin LYNCH        (Photo credit should read JUSTIN LYNCH/AFP/Getty Images)

2016 július 11-én több mint 100 szudáni katona támadta meg a Jubában kialakított bázist, ahol csoportosan megerőszakoltak öt nemzetközi segélymunkást, legalább tizenkettőt pedig fizikailag vagy szexuális jelleggel bántalmaztak. Egy dél-szudáni újságírót kivégeztek, mivel nuernek lenni a “dinkák országában” egyenlő a halálos ítélettel – derült ki a washingtoni bázisú Center for Civilians in Conflict emberjogi szervezet (Civic) jelentéséből.

“A dél-szudáni ENSZ-békefenntartók parancsot kaptak a közbeavatkozásra, ennek ellenére egyikük sem sietett a megtámadott bázis segítségére. Jelentések szerint az etióp és kínai katonák meg sem próbáltak elindulni és szembeszállni Szudán Népének Felszabadító Hadseregével (SPLA)” – közölte a Civic vezetője. Federico Borello szerint a békefenntartók bázisukon belül is, kívül is kudarcot vallottak, és figyelmeztetett, hogy többször nem fordulhat elő ehhez hasonló eset. Átláthatóságra szólított fel az ENSZ-et, és arra sürgette a szervezet vezetőségét, hogy vonják felelősségre a békefenntartóikat, akik képtelenek voltak megvédeni a rájuk bízott civileket. Ezen kívül fegyverembargót és szankciót kérvényeztek Dél-Szudánban, ahol a 2011-es függetlenség elérése után kitörő belső konfliktus két év alatt darabokra szedte az ország igazgatását.

del-szudan-menekultek

Februárban is megfutamodtak, akkor a szőnyeg alá söpörték az ügyet

Utoljára februárban fordult elő hasonló eset, az ENSZ-békefenntartók akkor Malakalban hagyták cserben harcosaik a rájuk bízott város lakóit. Az etióp, ruandai és indiai harcosok hibájából 30 civilt ölhettek meg aznap a szudáni hadsereg katonái. Az al-Dzsaszírának nyilatkozó katonai parancsnok kiemelte: a ruandai békefenntartók írásbeli engedélyt kértek a védekezéshez, pedig támadás esetén kötelező lett volna viszonozniuk a tüzet a civilek védelméért. Az ENSZ hónapokkal később elismerte a “hibát”, majd rögtön elfeledkeztek a kínos incidensről.

Az ENSZ békefenntartó szervezete szerint sok kulcsfontosságú problémára mutatott rá a Civic jelentése, de kiemelték, hogya legnagyobb problémát azt jelenti, hogy nincsenek elegen, képtelenek megvédeni a civilek lakta bázist.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, www.civiliansinconflict.org)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑