Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 07. 26.

Csökken a jelentkezők száma az ukrán Nemzetközi Légióba

2022. 07. 26.

Az ukrán “Nemzetközi Légió” újonchiánnyal küzd az egység szóvivője, Damien Magrou szerint, aki az NBC Newsnak beszélt a Kijev és Moszkva közötti konfliktus frontvonalában a külföldi harcosok előtt álló kihívásokról.

A holland ügyvéd, aki jelenleg tizedesként szolgál a légióban, csütörtökön megjelent cikkében elmondta, hogy “az elmúlt hónapok során fokozatosan visszaesett az érkezők száma, ami nem túl meglepő, mivel a nyugati média figyelme máshová terelődött, és a motiváltabb harcosok már az elején meghozták döntésüket”.

Magrou hozzátette, hogy a toborzást, a hírnevet és az adománygyűjtést negatívan befolyásolta az “orosz dezinformáció”, és hogy a légió “vizsgálja a toborzási erőfeszítések kiszélesítésének lehetőségeit”.

Az NBC több, jelenleg a légióban szolgáló zsoldossal is beszélt, akik megosztották tapasztalataikat az Ukrán Fegyveres Erők oldalán folytatott harcokról.

A külföldi harcosok közül sokan megjegyezték, hogy az utánpótláshiány, a nyugati fegyverek késedelme és a kommunikációval kapcsolatos frusztráció “kihívást jelent a lelküknek” a hónapokig tartó harcok után.

Mások arra panaszkodtak, hogy az ellentámadási stratégiákat gyakran aláásták az idősebb ukrán parancsnokok, akik ragaszkodnak az elavult taktikákhoz.

A zsoldosok szerint a morált a folyamatos orosz bombázások is rontják. Egy amerikai, aki a Közel-Keleten szerzett harci tapasztalatokkal rendelkezik, úgy jellemezte az orosz bombázást, hogy “az legközelebb áll a pokolhoz, amit valaha láttam”.

“A csapások látszólagos véletlenszerűsége felerősíti egyesek körében azt az érzést, hogy a túlélés a puszta szerencsén múlhat” – írja a csatorna.

A kijevi erők oldalán harcoló nem ukrán katonák egy másik csoportja az NBC-nek elmondta, hogy “megnőtt azoknak a száma, akik feldúltak és alacsony a moráljuk, és ez részben az oroszok által választott harcmodor miatt van”. Kijevi becslések szerint az ukrán fél a háború legrosszabb pontjain napi 100-200 áldozatot is elszenvedett. A súlyos veszteségek állítólag aláásták a morált a “Nemzetközi Légió” soraiban, valamint az ukrán hadsereg más egységeiben is.

Az NBC szerint a külföldi harcosok elrettentésére szolgál Oroszország azon álláspontja is, hogy az elfogott nem ukrán harcosokat zsoldosként kezelnék, nem pedig ellenséges harcosokként, ahogyan azt a genfi egyezmény előírja. Miután a Donyecki Népköztársaság halálos ítéletet hirdetett ki három, a donbászi csatamezőkön elfogott külföldi állampolgárra, néhány külföldi harcos Ukrajnában most azt mondja, hogy inkább a halált választaná, mint azt, hogy elfogják. A halálos ítéletek közül azonban még egyiket sem hajtották végre, mivel a vádlottak fellebbezései folyamatban vannak.

Az egyik katona, az amerikai hadsereg veteránja az NBC-nek elmondta, hogy mindig tart magánál elrejtve egy kis kézigránátot, amelyet fel akar robbantani, ha valamikor is az elfogás veszélye fenyegeti.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Pjotr Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑