Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 15.

Damaszkusz a török csapatok azonnali kivonását követeli (videó)

2017. 10. 15.

A damaszkuszi vezetés az Északnyugat-Szíriába bevonult török csapatok azonnali kivonását követelte szombaton, „botrányos agressziónak” minősítve a hadműveletet.

A szíriai külügyminisztérium az állami sajtóban megjelent közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte azt, hogy csütörtök este az ország iszlamisták uralta északnyugati felébe, Idleb tartományba török katonai járművek érkeztek a Bab el-Hava határátkelőhelyen keresztül.

A török hadsereg első katonái már múlt vasárnap átlépték a határt.

Ankara ugyanakkor azt állítja, hogy csupán a kazahsztáni Asztanában Irán, Oroszország és Törökország között szeptemberben létrejött megállapodás ráháruló részét hajtja végre azzal, hogy a szíriai felkelők mellett működve mérsékli a különböző lázadó fegyveres csoportok közötti harcokat.

Törökország Oroszországgal közösen feszültségcsökkentési övezetet alakít ki az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A térség részben az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű iszlamista szervezet, részben pedig a Hajat Tahrir Al-Sham dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll, mely utóbbinak legjelentősebb tagja az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah Al-Sham.

A dzsihadisták az FSA-tól eltérően nem hajlandóak fegyverszünetet kötni Bashar Al-Assad szíriai elnök kormányával.

Ankara és Moszkva egymással szemben álló feleket támogat, előbbi a Szíriai Arab Hadsereg ellen harcoló iszlamista fegyveres csoportokat , utóbbi pedig az ország hadseregét akik megvédi a civileket és a kisebbségeket köztük a keresztényeket.

Orientalista.hu – Zenobia Hirado.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑