Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 09. 16.

Damaszkusz: egyetlen török katonát sem látunk szívesen országunkban

2017. 09. 16.

A szír kormány üdvözölte az egyezményt, melynek értelmében egy tartós tűzszünetet hoznak létre Szíriában a különböző felek között, valamint kialakítanak egy feszültségmentesítési zónát Idlib tartományban. Ugyanakkor, tiltakoztak az ellen, hogy ennek ürügyén a törökök szír területeket katonai megszállás alá helyezzenek.

A SANA szír állami hírügynökség információi szerint a damaszkuszi kormány örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, ami a szíriai konfliktus megoldásához vezethet, s megakadályozhatja, hogy még több szír vér folyjon ki, s a szír nemzet még többet szenvedjen.

A szír kormányzat, s az ellene harcoló milíciák Asztanában, Kazahsztán fővárosában ültek  tárgyalóasztalhoz immár hatodik alkalommal, hogy békés úton rendezzék a kialakult helyzetet.

Az asztanai tárgyalások hatodik köre végül sikeres megegyezéssel zárult | Fotó: AFP

Damaszkusz a tárgyalások során felhatalmazta Oroszországot és Iránt, hogy felügyeletük alatt hozzanak létre Idlib tartományban egy feszültségmentesítési zónát, valamint Törökországot felkérte, hogy a továbbiakban változtasson korábbi viselkedését és hagyjon fel a különböző terroristacsoportok felfegyverezésével, pénzelésével és kiképzésével, s segítsen helyreállítani a biztonságot és a rendet a problémás területeken.

Assad kormánya ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a feszültségmentesítés nem lehet ürügy a török katonai intervencióra, s egyetlen török katonát sem látnak szívesen országukban.

„Ugyanakkor, az egyezmény, melynek értelmében feszültségmentesítési zónákat hozunk létre Szíriában, nem legitimálja a török hadsereg jelenlétét szír földön, s a szír kormány minden ilyesfajta bevetést illegális cselekménynek tekint.” – nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő damaszkuszi tisztviselő a SANA-nak.

Az Idlib tartományban felállítandó feszültségmentesítési zóna biztosítását Oroszország, Irán és Törökország együtt garantálja. Ezeket a területeket az iráni külügyminiszter, Hossein Jaberi Ansari  úgy írta le, mint „biztonsági kordonokat”, ahol bármilyen átjutás csak a hivatalos ellenőrzőpontokon keresztül lesz lehetséges.

A török hadsereg tankjai indulásra készen állnak – bevetésüket azonban Szíria illegális akciónak minősítené | Fotó: AFP

Mindeközben Kairat Andrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere arról beszélt, hogy az asztanai béketárgyalások hetedikszakaszát a tervek szerint még idén októberben meg fogják tartani.

A jelenlegi fegyverszünet és a tárgyalások folytatása reményt ad arra, hogy a háború dúlta országban végre tartós béke születik az után, hogy kiűzték a magát Iszlám Államnak nevező vahabita terroristacsoportot, s így újra elindulhat Szíria a béke, a stabilitás és a fejlődés útján. A jelenlegi helyzetben az is egyértelmű, hogy a közel-keleti ország feje továbbra is Bashar al-Assad elnök marad, miután a Szíriai Arab Hadsereg orosz segítséggel megfordította a háború menetét, s jelenleg a közel-keleti állam teljes területének 85%-át tartja ellenőrzése alatt.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑