Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 02. 11.

Damaszkusz engedélyezi a segélyek eljuttatását az iszlamisták területére

2023. 02. 11.

A szíriai kormány pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a nemzetközi segélyszállítmányok eljuttatását a saját ellenőrzésű területekről az ország iszlamisták ellenőrizte régiójába is, miután a Törökországból közvetlenül az iszlamisták területére vezető, bejáratott útvonalon megrongálódtak az utak a földrengésben – jelentette be a SANA szíriai állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint az adományokat a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a szíriai Vörös Félhold és az ENSZ segítségével juttatják majd célba.

Az iszlamisták uralta térségek eddig csak a Törökország felőli Báb al-Hava átkelőn át jutottak segélyekhez, de ez ellen Damaszkusz mindig tiltakozott, azt akarta korábban is, hogy csak a kormány által ellenőrzött területen keresztül jussanak el oda szállítmányok. Nyugati segélyt viszont a damaszkuszi kormány nem kapott.

A földrengés miatt hétfő óta már több tucatnyi repülőgép landolt a kormány ellenőrzése alatt lévő területen, főleg arab országokból, illetve szövetségeseitől. Az ország északnyugati, iszlamista fegyveresek uralta térségébe viszont Báb al-Hava felől éppen a földrengés hatására alig jut el valami. E területen mintegy négymillióan élnek, zömük pedig már a földrengés előtt is humanitárius segélyekre szorult.

Az ENSZ napok óta sürgeti a humanitárius szállítmányok felgyorsítását.

A hétfői földrengésnek Szíriában már több mint 3200 áldozata van, rengetegen megsérültek és nagyon sokan elvesztették otthonaikat.

Kathryn Achilles, a Save the Children nevű segélyszervezet egyik koordinátora azt mondta: a földrengés miatt “egy második humanitárius katasztrófa is fenyeget” Északnyugat-Szíriában, mert a katasztrófa “minden egyes gyereket érintett ott”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑