Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Közel-Kelet

2022. 09. 07.

Damaszkusz: háborús bűncselekménnyel érnek fel az izraeli csapások

2022. 09. 07.

Háborús bűncselekménnyel érnek fel az aleppói nemzetközi repülőtér elleni izraeli csapások – közölte szerdán a szíriai külügyminisztérium a zsidó állam felelősségre vonását követelve.

Kedden alig egy héten belül már a második izraeli rakétacsapás érte Aleppó repülőterét, megrongálva a le- és felszállópályát, átmenetileg használhatatlanná téve a létesítményt.

“Agressziós és háborús bűncselekménnyel érnek fel a nemzetközi jog szerint az ismétlődő izraeli támadások, különösen ami a civil létesítmények szándékos és szisztematikus célbavételét jelenti, mint ahogyan az az aleppói nemzetközi repülőtér esetében történt tegnap” – olvasható a tárca közleményében. “Izraelt felelősségre kell vonni ezért”- tette hozzá.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy ezek a támadások veszélyeztetik a polgári lakosságot és aláássák a térség stabilitását.

Hozzáfűzte, hogy Szíria mindent megtesz állampolgárai és szuverenitása védelmében.

Ram Ben-Barak, az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke szerdán a ynet rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a rakétacsapások egyfajta jelzés voltak Bassár el-Aszad szíriai elnök számára.

“A támadás azt volt hivatott tudatni, hogy bizonyos repülőgépek nem szállhatnak le, és ezzel üzentek Aszadnak – fogalmazott Ben-Barak, aki ugyanakkor hasonlóan a többi izraeli tisztségviselőhöz nem erősítette meg, hogy valóban izraeli repülőgépek hajtották volna végre a csapásokat.

Regionális diplomáciai és hírszerzési források szerint az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt lévő repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait, amelyeken keresztül fegyverekkel látja el szíriai és libanoni szövetségeseit, köztük a Hezbollah szervezetet. Teherán a hadfelszerelés megbízhatóbbnak ítélt légi szállítására tért át, miután a földi útvonalakon haladó szállítmányoknál fennakadások voltak.

A teheráni vezetés támogatását élvező egyik szíriai ellenálló csoport parancsnoka a Reuters hírügynökségnek kedden elmondta, hogy a múlt héten történt rakétatámadás éppen egy Iránból induló gép érkezése előtt okozott károkat az aleppói repülőtéren.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑