Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 05. 20.

Damaszkusz környékén stratégiai területeket szabadítottak fel

2016. 05. 20.

Jelentős területeket foglaltak vissza csütörtökön a szíriai kormányerők a fegyveres csoportok irányítása alatt álló, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gouta térségben.

A londoni székhelyű magát ellenzékinek nevezett OSDH közlése szerint a harcok a Damaszkusz melletti Kelet-Goutában csütörtök reggel kezdődtek. A szíriai hadsereg és a Hezbollah libanoni fegyveres szervezet elfoglalták Deir Al-Asafir külvárost, majd több más területet is irányításuk alá vontak a térségben. A Hezbollahhoz közel álló al-Manar televíziócsatorna szerint a csütörtöki harcok a hadsereg által a terrorista csoportok ellen indított új hadműveletének részét képezik.

A helyi koordinációs bizottság (LCC) nevű nyugati finanszírozású szervezet szerint a szíriai kormányhoz hű erők az ostromgyűrűbe zárt kelet-goutai körzetet élelmiszerrel ellátó mezőgazdasági területeket foglaltak el a térség déli részén. A libanoni székhelyű, szaúdi tulajdonú Orient News televízió szerint a kormányerők „teljes egészében irányításuk alá vonták” Kelet-Gouta déli részét.

kelet gouta

Rami Abdur-Rahman, az OSDH vezetője szerint bár Kelet-Gouta nagy része továbbra is a fegyveres csoportok kezén van, a kormányerők térnyerése további előrenyomulások előtt nyithatja meg az utat.

A terrorszervezetek 2012 óta tartották irányításuk alatt a térséget, a szíriai fegyveres erők válaszképpen fokozatosan ostromgyűrűbe zárták az ellenséges övezetet. A térségben a fegyveresek a civil lakosságot élő pajzsként használja és a helyi mezőgazdasági területekre és csempészútvonalakra hagyatkoztak az élelmiszer és más szükségleti cikkek beszerzéséhez.

A szíriai állami média szerint a hadsereg kihasználta azt, hogy egymás ellen harcolnak a külföldről finanszírozott csoportok a térség irányításáért. Az Al-Kaida szövetségese Dzsaish Al-Iszlámot (Iszlám Hadsereg) tekintik a legerősebb terrorszervezetnek Kelet-Goutában, ugyanakkor az utóbbi hetekben heves harcok bontakoztak ki e szervezet és más csoportok között a térség irányításáért. Megfigyelők szerint az utóbbi három hétben mintegy 500-an estek el az összecsapásokban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑