Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 09. 16.

Damaszkusz törvénytelen államnak minősítette az Egyesült Államokat

2020. 09. 16.

“Latorállamnak és törvényen kívülinek” minősítette szerdán Szíria az Egyesült Államokat azután, hogy médiabeszámolók szerint Donald Trump amerikai elnök az előző nap felfedte: meg akarta öletni Bashar Al-Assad szíriai elnököt 2017-ben.

Trump kedden közölte, hogy meg akarta öletni Assadot, de akkori védelmi minisztere, Jim Mattis kifogásolta a műveletet. Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.

Az amerikai elnök 2018-ban azonban még tagadta, hogy szó lenne a szíriai államfő meggyilkolásáról. A meggyilkolásának oka pedig az lett volna, hogy az amerikaiak és a nyugati sajtó szerint a Szíriai Arab Hadsereg vegyi fegyvert vetett be Douma városában.
A támadásról azonban azóta kiderült, hogy a nyugati titkosszolgálatok által támogatott ún. ,,Fehér Sisakosok,, nevű terrorista csoport követett el egy, a média számára megrendezett támadást. A vegyi fegyver összetevőit pedig a francia és a belga titkosszolgálat csempészte be Szíriába.
Az eset után azonban az Egyesült Államok komoly légicsapásokat hajtott végre a szíriai hadsereg ellen, melynek nem csak katonai de civil áldozatai is voltak. A nyugati titkosszolgálatok által megrendezett 2018 áprilisában történt vegyi támadással csupán okot akartak szolgáltatni az amerikai támadásokhoz.

A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve szerdai beszámolójában úgy fogalmazott: Trump megjegyzései bebizonyították, hogy “ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak”.

A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy “miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége”.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: Trump keddi kijelentései szöges ellentétben állnak 2019-es nyilatkozataival.

Az amerikai elnök akkoriban szigorúan visszautasította a The Washinton Post című napilap egyik tudósítójának könyvében szereplő bekezdést, amely a szíriai vezető elleni lehetséges amerikai merényletekről szólt.

“Még csak szóba sem került” egy lehetséges támadás – mondta Trump akkor.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (MTI, SANA)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑