Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 30.

Damaszkusznál támadt az izraeli légierő

2016. 11. 30.

Két légicsapást is végrehajtottak szerdára virradó reggel az izraeli légierő vadászrepülői. Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó fegyverszállítmányra csaptak le, majd a szíriai kormány egyik fegyverraktárát semmisítették meg.

Az izraeli gépek két bevetést hajtottak végre, a Londonban megjelenő, arab nyelvű Rai Al-Jom című lap szerint rakétákkal lőttek egy fegyverraktárt, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének negyedik hadosztályához tartozik, és egy fegyverszállító teherautó-konvojt, amely a Damaszkuszból Bejrútba vezető úton haladt.

Iráni fegyvereket robbantottak fel

Szakértők szerint Izrael a légicsapással olyan fegyvereket semmisített meg, amelyeket a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szántak. A jelentések nem írnak arról, hogy a szóban forgó fegyverek honnan származtak, de a Hezbollah legjelentősebb fegyverellátója mindig Irán volt. A Hezbollah megerősítette az izraeli légicsapások tényét.

Előzőleg vasárnap izraeli vadászgépek az Iszlám Állam terrorista szervezet egyik létesítményére csaptak le a Golán-fennsík déli, Szíriához tartozó részén, miután onnan támadás ért izraeli katonákat.

Legutóbb februárban hajtott végre hasonló légicsapást az izraeli hadsereg Szíriából a Hezbollahhoz tartó fegyverszállítmány ellen. Az izraeli hadsereg szóvivői nem erősítették meg, de nem is cáfolták az utóbbi években Szíria légterében történt bevetéseket. Oroszország október elején SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába, de Izrael megállapodást kötött Moszkvával arról, hogy ezekkel nem veszik célba az izraeli vadászgépeket.

Az izraeli légierő légicsapást mért szerdára virradóan Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó fegyverszállítmányra – jelentette arab forrásokra hivatkozva az izraeli média.

A szíriai konfliktus kitörése óta, Izrael számtalanszor mért légicsapást a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen. A dél-szíriai hadművelet során az izraeli légierő az iszlamisták mellett avatkoztak be. Tel-Aviv fegyverszállítmányokkal és a megszállt Golán fennsíkon felállított katona sátorkórházakkal támogatja az iszlamista fegyvereseket.

Orientalista.hu –  MTI 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑