Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2014. 10. 16.

Demokratikus tüntetésért halálbüntetés

2014. 10. 16.

Szaúd-Arábiában halálra ítéltek egy vallási vezetőt, mert tüntetésre és bojkottra szólított fel.

Lassan négy éve, hogy a „demokráciát” elhozó Arab Tavasz végigsöpört a Közel-Keleten, elhozva a szabadságot és emberi jogokat a térség országainak. Líbia totális anarchiába süllyedt, Egyiptomban három évnyi káosz után tulajdonképpen visszaállt a régi rendszer, Szíria azóta is vívja az igazi terrorizmus elleni harcot.

Arról nem szólnak a hírek, hogy az USA szövetségeseinél is voltak népi megmozdulások, így Szaúd-Arábiában is. A világ egyik legdiktatórikusabb országában, ahol hivatalosan is az ország egésze, az állampolgárokat is beleértve a szaúdi király és családjának a tulajdonát képezi.

Szaúd-Arábia Keleti Tartományában 2012-ben népi megmozdulások, tüntetések kezdődtek. Többségében fiatal tüntetők az emberi jogok betartását, demokratikus rendszer kialakítását és szólásszabadságot követeltek. A tartomány lakosai az ország síita kisebbségéhez tartoznak, akik az átlag szaúditól is rosszabb körülmények között élnek.

Az USA szövetségese, a szaúdi király kegyetlenül leverte a békés megmozdulásokat. Több száz ember meghalt, ezreket börtönbe zártak, köztük Nimr Baker Al-Nimr sejket.

A népszerű sejket 2012. július 8-án letartóztatták, államellenes tüntetésekre és bojkottra való buzdítással vádolták, ami súlyos bűnnek számít a sivatagi királyságban. 2015. október 14-én a bíróság meghozta az ítéletet, amely a lehető legsúlyosabb büntetés. A sejket nyilvános kivégzésre ítélték, mert demokratikus változásokat hirdetett saját hazájában.

Szaúd-Arábia számos tartományában megmozdulások, utcai tüntetések kezdődtek. Az ítélet megbotránkoztatta a muszlim világ egész területét. Vajon az USA és a nyugati országok követelni fogják a szaúdi király lemondását? Támogatni fogják a szaúdi demokratikus ellenzéket?

(A képen a halálraítélt Nimr sejk)

orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑