Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 10.

Diplomáciai feszültség Ankara és Washington között

2016. 02. 10.

Recep Tayyip Erdogan török államfő válaszút elé állította az Egyesült Államokat, hogy döntse el a törököket vagy a kurdokat támogatja. A török külügyminisztérium bekérette az amerikai nagykövetet. – írta a Russia Today arab nyelvű oldala.

A török külügyminisztérium kedden bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét az amerikai külügyi szóvivőnek a szíriai kurd szervezettel kapcsolatos megnyilatkozása miatt – közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

Diplomáciai források szerint Ümit Yalcin, a török külügyminisztérium egyik államtitkára aggodalmát fejezte John Kirbynek, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivőjének hétfői kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok nem tekinti terrorszervezetnek a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártját (PYD). A szóvivő hozzátette: a témában folytatódnak a megbeszélések Törökországgal. – közölte az MTI

Ankara terrorszervezetnek tekinti a PYD-t, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A két szövetséges ország közötti kapcsolat azután vált feszültté, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet korábban ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyával, amelynek az Egyesült Államok légicsapásokkal segített kiűzni a városból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet. – közölte az MTI.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az esetre reagálva a múlt vasárnap arra kérte az Egyesült Államokat, hogy válasszon: a törököket támogatja vagy a kurdokat.

A török kormány határozottan ellenzi a szíriai kurdok segítését, attól tartva, hogy a török-szíriai határ mentén kiterjesztik befolyásukat. Ankara korábban beavatkozással fenyegetőzött arra az esetre, ha a kurdok az Eufrátesz folyó nyugati partjára lépnének.

Noel Clay, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője ugyanakkor ismételten megerősítette azt az amerikai álláspontot, miszerint Washington terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t.

Az amerikai vezetés lassan kihátrálni látszik a szíriai fegyveres csoportok mögül, amit Törökország nem néz jó szemmel, hiszen Ankara rengeteget költött a szíriai ellenzéki csoportok felfegyverzésére és kiképzésére, és most úgy látszik ez mind hiába való volt. Az Egyesült Államok az októberben megalakult Szíriai Demokratikus Erők mögé állt, ami javarészt a szír YPG kurd milíciákból alakult. Az pár hónapos szervezetben arabok, asszírok és más kisebbség tagjai is szerepelnek, a szíriai hadsereg ellen nem harcolnak viszont a legtöbb fegyveres csoport így az Iszlám Állammal is hadban állnak.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑