Cadmus fordítás Cadmus

Drámaian nőtt a lerombolt palesztin otthonok száma

2016. 10. 28.

Izraeli csapatok legalább három házat tettek a földdel egyenlővé al-Quds-ban,  a megszállt területeken lévő a palesztin tulajdonok lerombolására tett intézkedések legújabb részeként.

A helyi média arról számolt be, hogy az izraeli erők szerdán Beit Hanina és Silwan környékén újabb épületeket bontottak le az ott lakók előzetes értesítése nélkül, amely során legalább 44 palesztin, köztük gyermekek váltak hajléktalanná.

Az ENSZ a palesztin otthonok lerombolásának drámai növekedését rögzítette az utóbbi időben, és példaként felhozta, hogy áprilisban egy nap alatt 124 palesztint, köztük 60 gyermeket tettek ilyen módon hajléktalanná a megszállt Ciszjordániában.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) azt mondta augusztusban, hogy 726 palesztin tulajdonban lévő épületet romboltak le január óta a megszállt Ciszjordániában és kelet-jeruzsálemi al-Quds-ban, amely 1020 palesztint érintett.

A világszervezet megjegyezte, hogy 2015-ben összesen 533 épületet bontottak le, amely során 688 palesztin vált hajléktalanná, ami azt jelenti, hogy idén csak augusztusig több mint 36 százalékkal növekedett a palesztin tulajdonban lévő épületek lerombolásának az aránya.

A megszállt ciszjordániai Modiin Illit településen folyik az új telepek építése a zsidók részére 2011. március 14-én – AP

A megszállt ciszjordániai Modiin Illit településen folyik az új telepek építése a zsidók részére 2011. március 14-én – AP

A palesztin otthonok lerombolásának növekedését riasztónak tartják diplomaták és emberi jogi csoportok, mivel Tel-Aviv tartósan sérti a nemzetközi jogot. A lebontott épületek közé házak és iskolák tartoznak.

Izrael a megszállt palesztin területeken lévő palesztin otthonok lerombolásával és ezzel párhuzamosan, az illegális telepek kiterjesztésével elhalványította bármiféle béke megkötésének a reményét a térségben.

Több mint félmillió izraeli él, több mint 230 illegális településen, melyeket Ciszjordánia, beleértve Kelet-al-Quds 1967-es izraeli megszállása óta építettek. Ezen telepek a nemzetközi közösség megítélése szerint illegálisak.

A megszállt területeken tovább növelte a feszültséget, hogy az izraeli erők 2015 augusztusa óta korlátozták a palesztin hívők belépést az al-Aksza mecsetbe, mely a kelet-jeruzsálemi al-Quds-ban található, illetve rendszeres razziákat tartanak.

Közel 250 palesztin vesztette életét izraeli erők keze által tavaly október óta.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑