Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 09. 04.

Dzsihadista eszméket tanítottak a párizsi iskolában

2016. 09. 04.

Illegális, szélsőséges iszlámot oktató iskolát fedezett fel a francia rendőrség egy párizsi mecsetben. Az ügyészek szerint az osztályba járó kisgyerekeket dzsihadista újoncoknak szánták.

Szerda reggel 40 tiszt rontott be Párizs egyik külvárosi mecsetébe egy rendőri razzia során. 20 kisdiákot találtak egy teremben, akik  az Al-Islah mecset illegális iszlámoktatásán vettek részt.

Kis Méhek Iskolája – így hívták azt a dzsihadista általános iskolát, melyben 6-12 éves gyermekeknek tartottak szélsőséges iszlámoktatást. Az osztályokba 15-20 gyerek járt, akiket 2 éves képzéssel indítottak el a radikalizáció útján.

Legalább három illetőt letartóztattak a mecsetben, beleértve az imámot is. A francia belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy minden törvényes eszközt bevetnek a szélsőséges iszlám elleni harcban – írta a Le Figaro.

“A vizsgálat megerősítette, hogy valóban létezik a Koránt tanító iskola, ahol az illegális tanokat hallgató gyermekeket a kiképzés veszélye fenyegeti” – nyilatkozta a razzia után.

A villanyszámláért tették

Az ügyészek szerint a gyermekeket dzsihadista újoncoknak akarták kiképezni, de a mecset szóvivője váltig állította, hogy Al-Islah mecsetben semmit sem tudtak radikalizációs kísérletekről, azt hitték, normális tanórákat tartanak a fiataloknak.

“Kiadtuk az iskolának az első emeleti legnagyobb termünket, de azt hittük, minden rendben megy az órákon, három vagy négy tanár felváltva tanította a gyerekeket.” A szóvivő azt mondta, pénzügyi okokból adták ki a mecset termét, mivel adományok hiányában csak így tudták kifizetni a villanyszámlát.

Hozzátette, hogy megalázó, hogy a mecsetről rögtön elkezdtek pletykálni a környéken, pedig az imámjuk minden pénteken a szélsőségesség ellen szónokol.

 

Dzsihadista képzés az Al-Islah mecsetben

Nem ez volt az első eset, hogy radikalizáció történt az Al-Islah mecsetben. Áprilisban 12 embert embert tartóztattak le szélsőséges tanok terjesztéséért, közülük mindannyian ide jártak. Az a 27 éves édesanya is ezt a mecsetet választotta, aki később  három kisgyerekével együtt kiutazott Szíriába, hogy csatlakozzon dzsihadista férjéhez.

A külvárosi közösséghez tartozott Hayat Boumeddiene is: ő volt a 2015 januári párizsi kóserboltos terrortámadásokat elkövető Amedy Coulibaly feltételezett bűntársa.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑