Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iszlám világ

2015. 06. 28.

Egy algír miniszter 13 napra csökkentené a muszlimok böjtjét

2015. 06. 28.

Az évszakohoz kötné a ramadani böjt hosszát Said Al-Sady algír vallásügyi miniszter.

Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, sabán hónap végén nagyhitű, megbízható emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a böjti hónap végén is. Egy-egy felhős éjszaka vagy éles szemű muszlim így akár napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt.

A böjt lényege, hogy napkelte és napnyugta között tilos bármilyen étel is ital fogyasztása. A nyári hónapokra eső Ramadán jócskán meghosszabbítja a böjt hosszú órákat, ráadásul a hőség is nehezebbé teszi annak betartását.

Said Al-Sady algír vallásügyi miniszter

Többek között ezért is gondolta úgy Said Al-Sady vallásügyi miniszter, a Tömörülés a Kulturált Demokráciáért Párt volt elnöke, hogy a nyári hónapokban a ramadani böjtöt 13 napra kellene csökkenteni, ugyanis a hosszú nappalok miatt a 30 napos böjt az 420 óra étel és ital nélkülözést jelent, ami 52 napnak felel meg, ha ősszel lenne a Ramadan.

Al-Sady ezt „Okos böjtnek” nevezte el amit meg is osztott facebook oldalán. Az ötlet heves vitát váltott ki a vallástudósok körében, Shamsu sejk az algír Al-Nahar TV egyik vallási műsor vezetője szerint „Nincs logika Al-Sady elméletében, csupán csak értelmetlen okoskodás, jobban tenni ha távol tartaná magát a vallásügyektől, elégedjen meg a politikával.”

A böjt hossza a szélességi foktól is változik. Az egyenlítő mentén lakó muszlimok mindig 12 órán át nélkülözik a táplálkozást függetlenül, hogy a Ramadan téli vagy nyári hónapra esik. A Dél-Amerikai és a Dél–Afrikai országok muszlim lakói idén 9-10 órát böjtölnek egy nap, az Északi-sarkhoz közel lakók mint például a Skandináv államok muszlim közösségei 21 órán át vagy annál tovább is kénytelenek megvonni maguktól az étel és ital fogyasztását.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑