Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2016. 05. 05.

Egy izraeli tábornok a náci Németországhoz hasonlította a cionista államot

2016. 05. 05.

Nagy vihart kavart Izraelben Yair Golon tábornok holokauszt-napi beszéde, amelyben a vezérkari főnök helyettese párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a holokausztot megelőző náci Németország között, és ezzel magára vonta a jobboldali “héja” miniszterek haragját.

Golan a közéleti felelősséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott:

“Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek”.

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golant szavaiért. Naftali Bennet, a Bayt Hayehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt vezetője szerint a katonatiszt hibázott, és “ezt azonnal ki kell javítania, még mielőtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat”.

Ayelet Shaked, a Bayt Hayehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golan “aprópénzre váltja a holokausztot”.

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a holokauszttúlélők gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atid (Van Jövő) párt képviselője. Ő úgy vélte, hogy Golan üzenete helyes volt, csak nem a megfelelő helyen és időben hangzott el.

Jichak Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari főnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és “a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelősség hangja”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑