Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Régészet

2018. 12. 21.

Egy japán projekt az ókori egyiptomi kincsek megőrzéséért

2018. 12. 21.

Japán nem csak az intézmény egyik fő finanszírozója, de fontos szerepet játszik Egyiptom ősi kincseinek megőrzésében és restaurálásában is.

A világ egyik legnagyobb régészeti múzeuma

A gízai piramisoktól két kilométerre található múzeum várhatóan 2020-ra készül el, de részlegesen már korábban megnyithatják. Ez egy különleges hely, ahol 100 ezer műtárgyat állítanak ki 50 ezer négyzetméteren.

Itt lehet majd első alkalommal teljes egészében megcsodálni az 1922-ben felfedezett Tutanhamon-kincseket. Tutanhamon fáraó Egyiptom aranykorában uralkodott, több mint háromezer évvel ezelőtt.

Az óvatosság kulcsfontosságú

A Kairó belvárosában található régi múzeum előtt egy doboz, benne egy 4000 éves falfestménnyel arra vár, hogy elszállítsák. Az új múzeum állagmegőrző központjába viszik, hetvenegy másik műalkotással együtt, a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökségnek köszönhetően. Létfontosságú, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű festmény ne szenvedjen semmilyen sérülést a teherautón.

A műveletet japán szállítási szakértők felügyelik. Ők képezték ki egyiptomi kollégáikat, és olyan eszközöket adtak nekik, amilyeneket korábban nem is használtak. Többek között egy rázkódásmentes raklapnak köszönhetően a régiséget végül mindenféle fennakadás vagy sérülés nélkül sikerül átszállítani az állagmegőrző központba.

Japán csúcstechnika a laborokban

A japán részvétel 2008-ban kezdődött. Első lépésként a szakértők kiképeztek több mint 2200 embert, leginkább replikák használatával. Ők 2016 óta már az igazi műalkotásokkal dolgoznak, japán kollégáikkal együtt.

A legfontosabb műemlékek között fából készült ágyak és hintók is vannak. A Tutanhamon-kincsek között találták őket. Egy különleges laborban a tudósok kulcsfontosságú japán 3D-szkennereket használnak. Ezek segítségével meg tudják fejteni, hogy melyik tárgy milyen típusú fából készül, sőt, a megismerési folyamat ötletet adott egy olyan könyvtárhoz is, amelyben a az ókori Egyiptomban használt különböző faanyagokat fogják összegyűjteni.

A Japán Együttműködési Ügynökség kairói képviselője szerint a projekt egyelőre hatalmas siker. Nem csak az egyiptomi műtárgyak megőrzése, hanem a várható gazdasági következmények miatt is, hiszen a világszínvonalú múzeum még több turistát vonzhat majd Egyiptomba.

Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑