Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2021. 05. 12.

Egy jemeni hírforrás megnevezte Koltai György egyik lehetséges gyilkosát

2021. 05. 12.

A Yemen Shabab híroldalon több információ is megjelent a Jemenben meggyilkolt Koltai Györggyel kapcsolatban.

Az arab nyelvű hírpotál szerint, a  magyar- jemeni kettős állampolgár 2009-től fogva Al-Hodeidah kormányzóságban élt, majd 2015-ben a jemeni konfliktus kezdete után a húszi lázadók letartóztatták és két évre bebörtönözték.

Szabadulása után hazatért Magyarországra, majd 2020-ban visszatért Jemenbe.

A jemeni hírforrás szerint abban az időben, ahogyan most is, Aden városa az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott ún. ,,átmeneti kormány,, ellenőrzése alatt állt.

A város különböző milíciák kezébe került, azonban Aden biztonságának szempontjából fontos szerepe volt az ,,átmeneti kormány,, által irányított Terror Elhárító Szolgálatnak, melynek vezetője Yusran Al-Moqtari ezredes.

A másik jelentősebb fegyveres csoport a ,,Liwa Al-Asifa,, nevű milícia, melynek vezetője Awsan Al-Anshali. Ezt a milíciát szintén az Egyesült Arab Emirátusok támogatja.

A híroldal szerint ez a két fegyveres szervezet a felelős Aden területén az  általuk gyanúsnak ítélt személyek és a külföldi állampolgárok letartóztatásáért.

Az információk szerint Koltai György elrablása idején több tucat személyt tartóztattak le. A külföldi állampolgárokat pedig azért rabolták el, hogy váltságdíjat kérhessenek tőlük.

Ezt a műveletet szintén Yusran Al-Moqtari ezredes irányította, akinek a fényképét  jemeni híroldal közzétette.

 Orientalista.hu-Al-Isfahani (Yemen Shabab)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑