Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 06. 10.

Egy keresztény szír úszólány is részt vesz az olimpián

2016. 06. 10.

Yusra Mardini szíriai keresztény Damaszkuszból menekült el, házuk megsemmisült a bombázások során. Tizenkilenc embert mentett meg a hajótöréstől, amikor három órán keresztül tolta a menekülteket szállító csónakot két társával együtt Leszbosz szigete felé. Teljesült az álma, részt vesz a riói nyári olimpián.

Tíz afrikai és közel-keleti sportolót hívtak meg Rio de Janeiróba a nyári olimpiára, ők alkotják majd a kizárólag menekültekből álló csapatot. „A remény szimbólumai lehetnek a menekültek számára szerte a világon – jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet lausanne-i ülésén. – Jelzés ez a világ államainak is, megmutatja, hogy a menekültek éppen olyan emberek, mint mi vagyunk, építő részei lehetnek a társadalomnak.”

Negyvenhárom jelölt közül választották ki az olimpiai csapat tíz tagját: öten Szudánból, ketten Kongóból, ketten Etiópiából érkeztek. A tizedik, Yusra, szíriai, ő képviseli a menekült úszókat. A tizennyolc éves lány Damaszkuszban nőtt fel, 2012-ben menekülni kényszerült szülővárosából, amikor lebombázták a házukat. Nővérével, Sarah-val együtt először Libanonba mentek, aztán Törökországba, Szmirna kikötőjébe, hogy onnan jussanak át Görögországba. A csónak azonban, amely átvitte volna őket a túlsó partra, elakadt a nyílt tengeren, leállt a motorja; a víz elkezdett beszivárogni a túlterhelt járműbe, amelyben huszonketten utaztak, holott csak hat-hét ember szállítására lett volna alkalmas. A két nővér habozás nélkül a tengerbe vetette magát, és egy másik nővel együtt, hármasban tolták a csónakot egészen Leszboszig. Három órán keresztül minden erejüket megfeszítve úsztak. „Nem maradhattam ott, hogy azon siránkozzam, elsüllyedünk-e, hiszen olyanok is voltak a csónakban, akik egyáltalán nem tudtak úszni. Ha vízbe fulladtam volna, úgy haltam volna meg, hogy büszke lettem volna magamra és a nővéremre” – jelentette ki a fiatal sportoló.

.

2015 őszén a család Németországban telepedett le, ma is ott élnek. Amint megérkeztek Berlinbe, Yusra a menekülteket befogadó központ közelében keresett egy helyet, ahol úszhat. A Wasserfreunde Spandau 04 sportklub tagja lett. Az uszoda, ahol edzettek, az 1936-os berlini olimpiára épült.

Yusra a 2012-es rövidpályás úszó-világbajnokságon még Szíria színeiben indult. A háborúval minden megváltozott. „Kemény volt. Előfordult, hogy az uszodára is esett bomba, miközben edzettünk” – mesélte.

A szíriai lány reméli, hogy példája sok embert reményre ösztönöz: „Mindenekelőtt azért szeretnék részt venni az olimpián, hogy erőt adjak az embereknek. Amikor problémák jelentkeznek az életben, nem szabad leülni és panaszkodni. Az elém került probléma hozott el engem egészen idáig, és emiatt ma erősebbnek érzem magam. El szeretném érni a céljaimat. Ösztönzést akarok adni az embereknek, hogy érezzék, mindenki megvalósíthatja, amit fontosnak érez.”

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Aleteia.org, Avvenire.it)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑