Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2022. 08. 16.

Egy libanoni férfi túszul ejtett több embert, a megtakarítását követeli

2022. 08. 16.

Rendőri kísérettel, békésen hagyta el a helyszínt az a fegyveres férfi, aki múlthét csütörtök délben hat embert ejtett túszul Bejrút egyik bankfiókjában.

A férfi a bank által befagyasztott megtakarításait követelve azzal fenyegetőzött hogy felgyújtja magát, ha nem kapja meg a pénzt.

Helyi sajtóforrások két leadott lövésről számoltak be, miközben a rendőrség mellett katonák is a helyszínre érkeztek.

A libanoni betétesek társasága Twitteren azt közölte, hogy a Bassem Al-Sejkh Husseinnak 209 ezer dollárt (80 millió forint) helyezett el a bankban három éve, közvetlenül a gazdasági válság kezdete előtt, és azóta csak 1000 (386 ezer forint) dollárhoz jutott hozzá ebből az összegből. Testvérének szintén úgyanebben a bankban 500 ezer dollár megtakarítása van. A reményt veszett libanoni férfi évek óta próbál hozzférni pénzéhez eredménytelenül. Bassem édesapja súlyos betegségben szenved emiatt próbált erőszakkal a saját vagyonáhzo hozzájutni.

A helyszínen a társaság elnöke, Haszan Muganíje is tárgyalt a túszejtővel. A mintegy hat órán át tartó tárgyalások végül eredményre vezettek és a férfi feltartott kézzel, rendőri kísérettel hagyta el a helyszínt. A libanoni vöröskereszt tájékoztatása szerint a túszok közül senki sem sérült meg.

A bank előtt kisebb tömeg alakult ki, akik szolidaritásból spontán tüntetést tartottak a pénzéhez hozzájutni kivánó Bassem mellett.

Libanonban három éve tart az a súlyos gazdasági pénzügyi és szociális válság, melynek következtében a bankok szigorúan korlátozzák az állampolgárok által felvehető készpénz mennyiségét. A nemzeti valuta mintegy 90 százalékkal leértékelődött.

Januárban már történt hasonló eset, ekkor egy kávézó tulajdonosa egy kelet-libanoni bankfiókban 50 ezer dollárhoz (19 millió forint) jutott hozzá miután túszul ejtette a fiók alkalmazottait, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑