Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2019. 09. 21.

Egy magas rangú arab vezető 5 évig kémkedett Izraelnek

2019. 09. 21.

Az izraeli hadsereg nemrég hozta nyilvánosságra annak az arab tisztviselőnek aktáját, aki egy meg nem nevezett arab országban „Torpedó” fedőnéven Izrael számára kémkedett – írja a The Times of Israel.

A történet szinte kémregényekbe illő, mivel a tisztségviselő nem is tudta, hogy munkájával a zsidó államot segíti.

A beszámoló szerint a „Torpedó” fedőnéven dolgozó ügynök nem-katonai munkát végzett, és bár egy bonyolult beszervezési folyamat során sikerült együttműködésre bírni, azt azonban nem tudta, hogy a mai napig értékes információkkal szolgál Izrael számára.

A beszervezést végző és a Torpedó munkáját felhasználó, neve elhallgatását kérő izraeli katonai vezető elmondta

„Mindig a lehető legmagasabbra tesszük a mércét. Olyan embereket keresünk, akik valóban értékes információt szolgáltatnak számunkra”.

„Ez persze nem könnyű feladat, hiszen az idősebb, befolyásos tisztviselők sokkal gyanakvóbbak” – számolt be az izraeli hírszerző.

A most nyilvánosságra került dokumentum ismerteti a beszervezés körülményeit, ezzel betekintést ad a legtitkosabb izraeli műveletek mindennapjaiba.

„Először gondosan átvizsgáljuk a kiszemelt alanyt. Munkáját, családi hátterét, életkörülményeit. Legtöbbször találunk valamit, amivel motiválni tudjuk az együttműködésre” – fejtette ki a katonai vezető.

„Esetünkben Torpedó nem is tudta, hogy ilyen fedőnéven ismerjük. Civil embereket nem tudunk megfélemlíteni, általában olyan együttműködést tudunk elérni, ahol találunk valami olyan csalit, ami mégsem annyira tűnik kompromittálónak az alany számára, mint Izraelnek dolgozni. Legtöbbször sikerül is” – tette hozzá a beszervezőtiszt.

„Torpedó beszervezése egy jó barátján keresztül sikerült, aki egy másik országban él, és egy igen ritka terület szakértője. Amikor felvettem vele a kapcsolatot, nagyon óvatos voltam, ebben a helyzetben fontos a türelem, nem szabad túlságosan mutatni, hogy segítségre van szüksége az embernek. Lassacskán a bizalmába férkőztem, sokat leveleztünk és ő maga ajánlotta Torpedó-t, mondván, ő biztos tud segíteni, mert olyan környezetben dolgozik és befolyásos ismerősei vannak” – mesélte a krimibe illő történetet az izraeli hírszerzés tisztje. A beszervezés további részletei később kerülnek majd nyilvánosságra.

Neokohn

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑