Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 08. 05.

Egy rakéta nem volt elég – Nyilatkozott a sajtónak a szíriai Szu-22-est levadászó Hornet pilótája

2017. 08. 05.

A USS George H.W. Bush repülőgép-hordozóról felszálló F/A-18E vadászbombázó 2017. június 18-án semmisítette meg a Szír Légierő variaszárnyú támadógépét, mely éppen az amerikaiak által támogatott iszlamista harcosokat bombázta.

Az USAF által 1999-ben a volt Jugoszlávia területén zajló harcokban a szerb MiG-29-es felett aratott győzelem óta az első nyertes amerikai légi ütközet a VFA-87 Golden Warriors századnál szolgáló Michael Tremel őrnagy nevéhez fűződik. A megnyert légi csata egyben a Lódarazsak második generációjának számító F/A-18 Super Hornet típus első légi győzelme is volt.

Ha nagyon korrektek akarunk lenni, a Szu-22-es megsemmisítésére nem nagyon illendő a légi ütközet fogalmat használni, hiszen a típus nem egy jól manőverezhető vadászgép, hanem egy földi célok ellen kihegyezett csataló. A Super Hornet számára egy ilyen gép meglehetősen könnyű ellenfélnek minősül.

Tremel a Brit Királyi Haditengerészet számára nyilatkozott azok után, hogy közel-keleti bevetését követően a USS George H.W. Bush repülőgép-hordozó néhány nappal ezelőtt brit vizekre érkezett, hogy részt vegyen a Saxon Warrior tengerészeti gyakorlaton.

Az őrnagy beszámolója szerint a Szu-22-es elleni művelet nagyjából nyolc percet vett igénybe. A gép megsemmisítése ugyan csak néhány másodpercig tartott, viszont azt megelőzően még a missziót felügyelő AWACS fedélzetéről megpróbáltak rádión kapcsolatba lépni az amerikaiak által támogatott harcosokat bombázó szír pilótával, illetve országa repülésirányításával. Mikor ez nem sikerült, akkor kapta meg Tremel a Szuhoj lelövésére vonatkozó parancsot.

További kérdésekre válaszolva a Super Hornet pilótája azt is megemlítette, hogy a Fitter megsemmisítéséhez két rakétát kellett felhasználnia, mivel az elsőként indított AIM-9X Sidewinder infravörös önirányítású rakétát a Szuhoj infracsapdái eltérítették. (Csak így zárójelben jegyezzük meg, hogy a szóban forgó rakéta a Sidewinder csúcsváltozata, így eléggé nagy dolog, hogy az elavult szír gép képes volt azt megtréfálni.) Az ezt követően indított AIM-120 AMRAAM elől viszont már nem menekülhetett a szovjet gyártmányú masina, melynek pilótája a találatot követően még képes volt katapultálni.

Az incidens egyébként majdnem egymásnak ugrasztotta az orosz és az amerikai felet, a két nagyhatalom közti ellentét ekkor kis híján nyílt konfliktusba csapott át. Azóta sikerült ugyan rendezni a kérdést, azonban az orosz-amerikai viszony további romlásával a helyzet bármikor megváltozhat.

Szíriában 2011 óta háború dúl a szír kormányerők és külföldről támogatott, zömmel iszlamista csoportosulások között. A kezdetben a kormányzat visszaszorulását előrejelző hadi helyzet megfordult, miután Oroszország is belépett Asszadék oldalán a háborúba.

Szíria legitim kormánya azóta folyamatosan nyomul előre, s egyre nagyobb területeket tudhat ellenőrzése alatt. Bár a béke még nem látszik közelinek, a kormányerők által felszabadított területeken már megindult az újjáépítés.

Az Iszlám Állam visszaszorulásának következtében ugyanakkor egyre inkább az lesz a kérdés, hogy mit fognak kezdeni egymással a kormányerők és az amerika-támogatta, kormányellenes, nem egyszer szélsőséges milíciák. Bár Trump alapvetően azt támogatná, ha Amerika kihátrálna a szíriai háborúból (és ezzel gyakorlatilag Asszad meg is nyerné azt), kérdéses, hogy elképzelését milyen sikerrel tudja keresztülvinni a kongresszuson és a szenátuson, mely újabb és újabb módon próbálja korlátozni az elnök hatalmát.

Orientalista.hu – Crusader/Aerotech.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑