Biztonságpolitika

2018. 10. 11.

Egy tucat ember tartóztattak le Franciaországban egy iszlamista szervezet elleni akció soránA francia hatóságok kétszáz rendőr részvételével tartott házkutatások során tizenegy embert tartóztattak le, három embert pedig őrizetbe vettek 2018. október 2-án a Centre Zahra France síita vallási egyesület székhelyén, Grande-Synthe-ben.

A helyszínen talált  fegyvereket és a lőszereket a rendőrség lefoglalta.  Az egyesület vagyonát hat hónapra befagyasztotta.

Az egyesület tevékenységeit különösképpen figyelték a francia hatóságok, mivel a mozgalom a Franciaország értékelveivel ellentétes tevékenységeket folytatott, és több közel-keleti fegyveres csoportot támogatott.

A  Zahra központ az egyik legjelentősebb európai síita központ. A francia hatóságok szerint az egyesület a közel-keleti fegyveres csoportokat népszerűsíti, mint a palesztin Hamaszt vagy a libanoni Hezbollahot.

A letartóztatások alátámasztják a gyanút, hogy Irán külföldi aktivitása megerősödik.

A közelmúltban Észak-Afrikából származó  egyes jelentések szerint, Irán által támogatott Hezbollah és a nyugat-szaharai szeparatista Polisario közt együttműködés jött létre mely utóbbi egyébként számos Szaharában és a Száhel-övezetben tevékenykedő fegyveres csoporttal áll kapcsolatban.

Az algériai Tindouf városában a Polisario vezette táborokban több száz fiatalt képeznek ki a helyi fegyveres szervezetek.

A Nyugat-Szahara körüli konfliktus, amely szembeállítja Marokkót Algériával, szintén hozzájárul a fiatalok radikalizálásához, amely veszélyezteti, Száhel-övezet, Nyugat-Szahara és  egész Észak-Afrika stabilitását.

Orientalista.hu – Zenobia, Forrás: Xinhuanet.com

, , , , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑