Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2018. 10. 11.

Egy tucat ember tartóztattak le Franciaországban egy iszlamista szervezet elleni akció során

2018. 10. 11.

A francia hatóságok kétszáz rendőr részvételével tartott házkutatások során tizenegy embert tartóztattak le, három embert pedig őrizetbe vettek 2018. október 2-án a Centre Zahra France síita vallási egyesület székhelyén, Grande-Synthe-ben.

A helyszínen talált  fegyvereket és a lőszereket a rendőrség lefoglalta.  Az egyesület vagyonát hat hónapra befagyasztotta.

Az egyesület tevékenységeit különösképpen figyelték a francia hatóságok, mivel a mozgalom a Franciaország értékelveivel ellentétes tevékenységeket folytatott, és több közel-keleti fegyveres csoportot támogatott.

A  Zahra központ az egyik legjelentősebb európai síita központ. A francia hatóságok szerint az egyesület a közel-keleti fegyveres csoportokat népszerűsíti, mint a palesztin Hamaszt vagy a libanoni Hezbollahot.

A letartóztatások alátámasztják a gyanút, hogy Irán külföldi aktivitása megerősödik.

A közelmúltban Észak-Afrikából származó  egyes jelentések szerint, Irán által támogatott Hezbollah és a nyugat-szaharai szeparatista Polisario közt együttműködés jött létre mely utóbbi egyébként számos Szaharában és a Száhel-övezetben tevékenykedő fegyveres csoporttal áll kapcsolatban.

Az algériai Tindouf városában a Polisario vezette táborokban több száz fiatalt képeznek ki a helyi fegyveres szervezetek.

A Nyugat-Szahara körüli konfliktus, amely szembeállítja Marokkót Algériával, szintén hozzájárul a fiatalok radikalizálásához, amely veszélyezteti, Száhel-övezet, Nyugat-Szahara és  egész Észak-Afrika stabilitását.

Orientalista.hu – Zenobia, Forrás: Xinhuanet.com

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑