Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 12. 20.

Egy újabb lépés a szíriai rendezés felé

2015. 12. 20.

Határozatot fogadott el az ENSZ csúcsszerve, a Biztonsági Tanács a szíriai béke ütemtervéről.

Az Egyesült Államok és Oroszország Iránnal, Szaúd-Arábiával és több európai és arab országgal együtt novemberben útitervet dolgozott ki a szíriai politikai rendezéshez, amelynek keretében másfél éven belül választásokat tartanának.

Pénteken John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint további három ország diplomáciai vezetői már harmadik alkalommal tárgyaltak egymással New Yorkban azzal a céllal, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást a közel öt éve tartó háború megoldásáról.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet telefonon konzultált a többi tíz állandó, vétójoggal bíró BT tagállam képviselőivel.

A négyoldalas terv felkéri a világszervezetet, hogy hívja össze a szíriai kormányt és ellenzékét hivatalos tárgyalásokra januári céldátummal. Emellett országos tűzszünetet ír elő, amely legkésőbb a tárgyalások megkezdésekor életbe lép.

A tervezet az összes felet felszólítja, hogy azonnal hagyja abba civilek és polgári célpontok támadását, és leszögezi, hogy Szíria jövőjéről a szíriai nép fog dönteni.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑