Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2015. 02. 18.

Egyetlen orvos félmillió betegre

2015. 02. 18.

Dr. Luka Deng, a CSI trópusi klinikájának orvosa és Tong Deng Anei, Észak Bahr el-Gazál szövetségi állam egészségügy minisztere is hangsúlyozza: a gyógyszersegélyek nélkülözhetetlenek Dél-Szudánban. Ezek együttesen fontosak a kiszabadított rabszolgáknak és az őslakosoknak.


Észak Bahr el-Gazál szövetségi államban, közvetlenül az északi határ alatt van a CSI dél-szudáni központja. Vöröshomok út szeli át a szinte végtelen prérit. A távolban elszórtan apró dombok emelkednek: egyszerű agyagfalú, levéllel fedett kunyhók. Az egyszerű tájképet semmi sem zavarja meg. Ide még nem tört be a civilizáció, csak nagy ritkán tűnik föl egy-egy áramfejlesztő dízelgenerátor. Az őslakosok kannákkal hordják az ivóvizet a kutakból, és azt eszik, amit saját maguk megtermelnek vagy a szűkös állatállománytól kapnak.

Dél-Szudán legszegényebb régiója

Dr. Luka a fa árnyékában gyógyít CSI

Dr. Luka a fa árnyékában gyógyít

Kormányzati adatok szerint Észak Bahr el-Gazál tartomány a maga 76%-os szegénységi szintjével Dél-Szudán 10 szövetségi államának legszegényebbje. A termőföld kétségtelenül termékeny, de az időjárás rendkívül szélsőséges.
Itt csak két évszak létezik: esős és száraz. Szudán a Föld legmelegebb trópusi országa, északon száraz sivatagi, délen csapadékos-száraz trópusi éghajlat jellemzi. A száraz (január-március) és esős évszak (április-október) fölváltva váltakozik a kontinensnyi országban. Az éves csapadék 90%-a október és január között hullik.
Az esős évszak rendszeresen árvízzel fenyeget, ami elpusztítja a lakókörzeteket, a termést és megtizedeli a jószágot. Ezekben a hónapokban nemritkán krokodilt is látni. A száraz évszak beköszöntével pedig fölmerül a kérdés, hogy a termés elegendő lesz-e, vagy kitör az éhínség, ami sok halottal jár. A klimatikus viszonyok a rossz higiéniai körülményekkel együtt sok egészségügyi veszéllyel járnak. A nálunk egyszerűen kezelhető betegségek, fertőzések Szudánban rengeteg emberéletet követelnek.

Sürgős gyógyszersegély

egy volt raboszolga gyereket vizsgál

Egy volt rabszolgagyereket vizsgál

A CSI 20 esztendeje, 1995 óta váltja ki a rabszolgaságba hurcolt, elsősorban keresztény fekete afrikaiakat, akiket a polgárháborúban indított dzsihád során élő zsákmányként raboltak el. Már a kezdetekkor nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős mennyiségű gyógyszerre lesz szükség. Leggyakoribb betegségek a malária, a nátha és a trópusi fekély. De az agyhártyagyulladás, élősködők okozta bajok, sőt a lepra sem ritka. A kiszabadítottak többsége emellett borzalmas ellátatlan sebekkel, sokszor megcsonkítva érkezik haza. Elfertőződött hegek, rosszul összeforrt csontok, gyulladt szemek – ezeket is dr. Lukának kell kezelnie.
Ha ez nem elég, Dél-Szudán fővárosába, Dzsubába vagy az egészségügyileg sokkal jobban fölszerelt szomszédos Kenya egyik kórházába kerülhet a beteg.

Klinika az emberekért

Az Egyiptomban és Angliában tanult dél-szudáni származású dr. Luka Deng 2001 óta a CSI dél-szudáni segélyprogramjának nélkülözhetetlen alakja. Csak ő tudhatja, eddig hány százezer embert mentett meg. Adományozóinknak hála, a gyógyítás tovább folyik. A CSI 2012-ben egy egyszerű trópusi klinikát is fölépített, amely még több beteg fogadására alkalmas. A páciensek sokszor több napos gyaloglás után érkeznek ide, hogy az orvos ellássa őket. Tong Deng egészségügy miniszter bízik benne, hogy a kormány valamikor hasonló klinikákat állít föl a régióban. De addig dr. Luka marad félmillió ember egyetlen orvosa. A CSI ígéretet tett rá, hogy a jövőben is támogatjuk gyógyító tevékenységét és a létfontosságú trópusi klinikát.

Orientalista.hu  CSI – Magyarország

Megosztom:

,
Back to Top ↑