Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2019. 08. 14.

Egyiptom: 88 engedély nélkül épített templom jogi elismerést nyer

2019. 08. 14.

Egyiptomban roham léptekben halad a múltban szükséges engedélyek nélkül épített keresztény istentiszteleti helyek törvényesítési eljárása.

Az elmúlt napokban a templomok ellenőrzésére felállított kormányzati ad hoc bizottság bejelentette, hogy újabb 88 kopt templom megfelel a törvényi előírásoknak. Eddig 1109 templomot és hozzájuk kapcsolódó épületet ismert el jogilag a bizottság. Az egyiptomi parlament 2016. augusztus 30-án hagyta jóvá az istentiszteleti helyek építéséről és kezeléséről szóló új törvényt. Ennek következtében indult el az ellenőrzés és a törvényesítés folyamata. Az ad hoc bizottság által vizsgált templomok azelőtt épültek, hogy érvénybe lépett volna az új törvény a keresztény istentiszteleti helyek építéséről. A bizottság feladata, hogy több ezer templomot és keresztény imahelyet ellenőrizzen, amelyek a múltban a szükséges engedélyek nélkül épültek, és tegyen az új törvény által előírt szabályoknak megfelelővé. Ez a folyamat az istentiszteleti helyek törvényesítésével zárul le.

Ürügy az iszlamista csoportoknak a keresztények elleni erőszak szítására

Az elmúlt évtizedekben számos templom és kápolna spontán módon épült a kötelező engedélyek nélkül. Az adott helyi keresztény közösségek által törvényi engedélyek nélkül felhúzott épületek még ma is időnként ürügyként szolgálnak az iszlamista csoportoknak, hogy keresztények elleni erőszakot szítsanak – írja a Fides missziós hírügynökség.

Az új törvény

A 2016 augusztusában hozott istentiszteleti helyekre vonatkozó törvény komoly előrelépést jelent az egyiptomi keresztény közösségeknek az 1934-ben hozott ún. „10 szabályhoz” képest, amelyeket a belügyminisztérium adott hozzá a korábbi ottomán birodalmi törvényhez. Ez megtiltotta új templomok építését iskolák, csatornák, kormányépületek, vasútak és lakókörnyezetek közelében. Sok esetben ezeknek az előírásoknak a merev alkalmazása megakadályozta, hogy templomokat építsenek olyan városokban és falvakban, ahol keresztények laktak, elsősorban Felső-Egyiptom vidéki területein.

Vaticanews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑