Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2015. 06. 17.

Egyiptom blokkolta a Jemenből Genfbe tartó repülőgép belépését a légterébe

2015. 06. 17.

A jemeni politikai pártok, köztük a Houthi Ansarullah mozgalom képviselőit szállító repülőgép a svájci Genfbe tartott, hogy Jemen küldötteivel képviseltethesse magát az ENSZ-közvetítéssel fedél alá hozott és a konfliktus megoldását célzó tárgyalásokon, de a repülő nem érkezett rendeltetési helyére, mert Egyiptom megtagadta a légtérhasználatot.  – írta a Press TV.

A delegáció vasárnap délután hagyta el Sana’a-t, a jemeni fővárost, de kénytelenek voltak hosszú időre megállni a Dzsibuti Nemzetközi Repülőtéren. Az egyiptomi hatóságok állítólag szaúdi nyomásra nem engedélyezték a gép átkelését a légtérben.

A jelentések szerint két másik Houthi képviselői is érkezik várhatóan Ománból Genfbe.

A tárgyalásoknak, melyek célja a halálos konfliktus megszűntése az arab országban, hétfőn reggel kellett volna kezdődniük Genfben a jemeni politikai pártok és a korábbi tisztségviselők részvételével.

Források megerősítették Jemen szökésben lévő volt elnökének, Abd Rabbuh Mansur Hadinak is a részvételét az egyeztetéseken.

A tárgyalásokat fedél alá hozó ENSZ jemeni ügyekkel foglalkozó különleges megbízott, Ismail Ould Cheikh Ahmed kiemelte, hogy az elsődleges cél a tűzszünet elérése és a humanitárius segítségnyújtás felgyorsítása a háború sújtotta jemeni nép számára.

Az ENSZ-megbízott szerint a tárgyalások kezdetén előzetes konzultációkat tartanak, hogy megoldást találjanak a konfliktusra, amely kapcsán elmondása alapján több mint 2500 ember vesztette életét, és “katasztrofális” humanitárius válságot indult el. Hivatalos jemeni források szerint a halálos áldozatok száma ennek a duplája.

Egy június elején megjelent nyilatkozatában az ENSZ sürgette valamennyi jemeni felet, hogy vegyenek részt a politikai konzultációkon, és mindezt előítéletek nélkül, pozitív hozzáállással tegyék a jemeni állampolgárok érdekében.

Ugyanakkor az eredetileg május 28-ára tervezett találkozót el kellett halasztani, miután Hadi nem volt hajlandó részt venni az egyeztetéseken.

Az ENSZ közvetítéssel tartott béketárgyalásokra azért van szükség, mert Szaúd-Arábia továbbra is folytatja a katonai agressziót a jemeni nép ellen. Rijád az elszegényedett szomszédja ellen március 26-án indított katonai hadjáratot – az ENSZ felhatalmazása nélkül- azzal a céllal, hogy aláássa a Houthi forradalmárok törekvését és visszaállítsa Hadi bábkormányát, aki rendíthetetlen szövetségese Szaúd-Arábiának.

Orientalista.hu – Tia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑