Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Történelem

2019. 10. 06.

Egyiptom és Szíria az 1973-as Októberi háborúra emlékezik

2019. 10. 06.

Egyiptomban és Szíriában minden év október 6-án megemlékeznek az ,,Október 6-ai háború,, kirobbanására, melyet a számos országban csak ,,jóm kippur-i háborúként,, emlegetnek. Ez a nap Egyiptomban a hadsereg ünnepe is, melyen katonai parádéval emlékeznek meg az 1973-ban elesett hősökről, akik visszaszerezték a területrabló Izrael által megszállt egyiptomi területek egy részét.

A fegyveres konfliktus 1973 október 6-a és 26-a között zajlott le. A korábbi 1967-es háborút elveszítő Egyiptom és Szíria (abban a háborúban még Jordánia is részt vett.) elérkezettnek látta az időt, hogy visszaszerezzék az izraeli hadsereg által korábban megszállt területeket. Az ,,hat napos háborúban,, elveszített katonai eszközeiket azonban csak évek alatt tudták pótolni és az 1970-ben Egyiptomban hatalomra került Anwar Al-Szadat elnök csak 1972-ben kapott olyan jelentős katonai támogatást és felszereléseket a Szovjetuniótól, melyekkel fel tudták venni a versenyt az amerikai technológiával felszerelt izraeli hadsereggel. Ugyanebben az időben történt a szíriai hadsereg új eszközökkel történő felszerelése, melynek keretei között 2000 szovjet harckocsit és 400 darab vadászgépet tudtak hadrendbe állítani.

A hadművelet előkészületeit sikerült az arab államoknak elrejteniük és így az izraeli hírszerzés nem szerzett tudomást a lehetséges támadásról. És mivel 1973-ban a ,,jóm kippur,, vagy ,,engesztelés napja,, nevű zsidó ünnep éppen október elejére esett ezért az izraeli hadsereg katonáinak egy része ünnepi eltávozáson volt. A háború előkészületének egyik fontos mozzanata volt a katonai kommunikáció titkosítása. Az egyiptomi hadsereg tudta, hogy az izraeli oldal lehallgatja az arab nyelvű rádióadásokat. Éppen ezért az Egyiptom déli részén élő núbiai népcsoporthoz tartozó katonákat ültették a rádió mellé és a núbiai nyelvű rádióadást az izraeli hírszerzés nem tudta lefordítani.

A hadművelet október 6-án délután kezdődött, amikor is Izraelben a vallási ünnep miatt megállt az élet. A Szuezi- csatornán átkelő egyiptomi csapatok ezért meglepetés szerű támadást intéztek az izraeli hadsereg ellen. Áttörték az első védelmi vonalat (Bar-Lev vonal) és több száz kilométert nyomultak előre. Az északi fronton a szíriai csapatok is támadásba lendültek és jelentős veszteségeket okoztak az izraeli légierőnek és az izraeli szárazföldi erőknek. Az egyiptomi erők elleni izraeli támadások szintén sikertelenek voltak. Az új szovjet technológia ugyanis meg tudta állítani az izraeli ellentámadást. A zsidó állam hadserege október 10-ére minden fronton rosszul állt és ezért az Egyesült Államoktól kért katonai segítséget, melyet hadieszközök formájában október 12-e után meg is kapott. 22 ezer tonna hadianyagot és 36 darab új vadászgépet adtak át az izraeli hadseregnek.

Az új amerikai fegyverekkel az izraeli hadsereg október 16-án támadásba lendült. Az északi fronton elakadt a szíriai támadás. A másik frontvonalon pedig az izraeli erők átkeltek a Szuezi-csatornán és hátba támadták az egyiptomi csapatokat. Az izraeli légierő ezután a Sínai-félszigeten lévő egyiptomi csapatokat támadta. Az izraeliek nagy lendülettel indítottak ellentámadást és október 22-ére Ariel Sharon ejtőernyős tábornok alakulatai már Kairót fenyegették. Október 22-én ezért megszületett a fegyverszüneti egyezmény és október 25-ére minden fronton megszűntek a harcok. Egyiptom pedig béketárgyalásokat kezdett Izraellel, melyet az arab államok rossz szemmel néztek. 10 km-es biztonsági zóna jött létre az izraeli és az egyiptomi csapatok között és további tárgyalások kezdődtek a két fél között. Az 1975 és 1978 között zajló tárgyalások eredményeként az izraeli csapatok folyamatosan visszavonultak és visszaadták Egyiptomnak az 1967-es ,,hat napos,, háború során elfoglalt Sínai-félszigetet. Az utolsó megszállt város, Taba 1982 április 25-én került vissza Egyiptomhoz és ezzel a Sínai-félsziget utolsó megszállt négyzetkilométerei is felszabadultak. Április 25-e ezért a ,,Sínai felszabadulás napja,, Egyiptomban.

Az októberi háború jelentős hadi veszteségeket okozott mind Izrael, mind az arab államok számára, azonban Egyiptomban bizonyos mértékig győzelemként tekintenek erre a konfliktusra, hiszen ez után sikerült leülniük az izraeli féllel egy asztalhoz és ezek után kezdődhettek meg azok a tárgyalások, melyek végén Egyiptom visszakapta a korábbi háború során elvesztett területeit. A hősök által vállalt áldozat tehát nem volt hiábavaló.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑