Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 11. 22.

Egyiptom megakadályozta, hogy kizárják Libanont az Arab Ligából

2017. 11. 22.

Egyiptom megvétózta azt a szaúdi követelést, melyet Rijád egy rendkívüli miniszteri találkozón nyújtott be azon célból, hogy Libanon Arab Liga tagságát felfüggesszék.

A szaúdi kezdeményezés benyújtója Adel  al-Jubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere volt, aki ezzel a lépéssel akarta tovább eszkalálni országa és a síita Libanon közti ellentéteket. Indoklása szerint mindez azért lenne szükséges, mert a libanoni kormány nem szabadul meg a Hezbollah befolyásától.

A Hezbollah tevékenysége Szaúd-Arábia – mely egyébként Izrael és az Egyesült Államok fontos szövetségese – külpolitikájában az utóbbi időkben vált kérdéssé, mikor a vahabita olajmonarchia azzal vádolta meg a síita szervezetet, hogy fegyverekkel segíti a jemeni felkelőket. Jemenben ugyanis háború dúl a szaúdi-barát volt kormány és a síita Húszi felkelők között.

A Rijád vezette arab koalíció tevékenysége folytán már többször is felmerült, hogy háborús bűnök sorát követik el az egyik legszegényebb arab országban.

A vahabita királyság korábban már sikeresen elérte, hogy Szaad al-Hariri, Libanon miniszterelnöke benyújtsa lemondását.

Egyiptom, mely Szaúd-Arábia fontos szövetségese egy teljesen más Hezbollah-politikát vall – ennek legfényesebb bizonyítéka, hogy nemcsak hogy megvétózta Jubeir javaslatát, hanem egy deeszkalációs javaslatot is felmutatott.

Ennek értelmében a médiatámadásokat mindkét fél beszüntetné a másik ellen. A Hezbollah garanciát adna arra, hogy nem támogatja a Húszikat Jemenben, s a libanoni kormány garantálná az Arab-öböl államaiból származók biztonságát országában.

Cserébe Szaúd-Arábia felhagyna Libanon-ellenes politikájával, s a feszültség generálásával, és nem igyekezne felborítani a libanoni vezetés rendkívül törékeny rendszerét, mely mesterségesen igyekszik fenntartani az államban erőteljesen jelen lévő síita, szunnita  és keresztény vallások egyenjogúságát és egyensúlyát.

Szaúd-Arábia és szövetségesei a rendkívüli ülés során azzal vádolták meg Iránt és a Hezbollahot, hogy destabilizálni kívánják a Közel-keleti térséget.

A libanoni elnök, Michel Aoun,aki egyébként keresztényként a Hezbollahot fontos szövetségesének tekinti,  visszautasította Rijád azon vádjait, mely szerint a Hezbollah egy militáns terrorszervezet, mely különböző egyéb terrorista csoportokat támogat a régióban.

Aoun szerint Libanon évtizedeken keresztül szenvedett az izraeli agressziótól, s a Hezbollah azt a jogos célt szolgálja egyedül, amihez Libanonnak is joga van: az önvédelmet.

A síita szervezet 2000-ben sikeresen kényszerítette Izraelt arra, hogy visszavonuljon Libanon déli területeiről. A katonai divíziója továbbra is elsősorban hazája védelmét tekinti elsődleges célnak, míg a mozgalom politikai szárnya tagja a kormánykoalíciónak.

Bár a Hezbollah részt vett a szíriai konfliktusban is, egyértelműen nem terroristacsoportokat, hanem a legitim szír kormányt támogatta.

Ugyanakkor, annak számos jele és bizonyítéka van, hogy Szaúd-Arábia pont azt tette a térségben, amivel politikai ellenfelét vádolja: vahabita terrorszervezeteket támogatott és támogat, melyek nem csupán a kormány ellen harcolnak, de a civil lakosságot is rettegésben tartják – a bestiális tettekről, amit ezek az iszlamista milíciák elkövettek már számos alkalommal írtunk.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑